Підтримати нас

МОЗ попереджає: повінь несе небезпеку отруєнь та інфекційних хвороб

Автор статті
08 червня 2023 13:12
839
Поширити:

Міністерство охорони здоров’я попереджає жителів територій, підтоплених унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, про небезпеку захворювання через токсичні речовини та збудників інфекцій у воді.

Є ризик, що у відкриті водойми та криниці потрапили або потраплять небезпечні для здоров’я хімічні речовини, а також збудники інфекційних хвороб із затоплених кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ тощо.

Тому фахівці рекомендують пити тільки бутильовану або привізну воду.

Воду для приготування їжі, миття фруктів, ягід чи посуду, та інших господарських потреб, брати лише з перевірених джерел. 

На правобережжі, тобто на деокупованих територіях, якість води перевіряють фахівці Центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ). Проводити аналогічні дослідження на окупованому лівобережжі, на жаль, можливості немає.  

Сподіватися ж, що воду з не перевіреного джерела чи криниці у дворі можна вживати “просто так” – дуже небезпечно. 

Адже кип’ятіння, наприклад, не позбавляє воду хімічного забруднення.

Крім того, фахівці рекомендують відмовитися від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації); піддавати всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання); не вбиратися в одяг, що потрапив у повінь, без попереднього прання та дезінфекції.

У разі появи болю в животі, блювання, діареї, підвищення температури тіла та інші незвичні симптоми, не вдавайтеся до самолікування.

Наразі на правобережжі Херсонщини працює 29 бригад «швидкої». 

Медичні заклади знеструмленої частини Херсонщини теж продовжують працювати, адже їх забезпечено генераторами, які повністю перекривають необхідну потребу в електроенергії. 

Тому при появі симптомів отруєння чи зараження, звертайтеся до лікаря, або викликайте невідкладну медичну допомогу за телефоном 103.

Крім того, переважна кількість лікарень має автономні джерела водопостачання, тобто свердловини. У найкоротші терміни планується обладнати ще додаткові свердловини та системи очищення води.

Також у регіонах, підтоплених унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, формуються запаси антибіотиків та сорбентів для лікування гострих кишкових інфекцій.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ