Підтримати нас

Мінекономіки планує створити реєстр земель, забруднених вибухонебезпечними предметами

09 червня 2024 07:52
143
Поширити:
Фото: ГУ ДСНС Херсонської області

7 червня Кабінет міністрів ухвалив рішення про створення в Україні першого державного реєстру територій, забруднених чи ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

За словами заступника Міністра економіки Ігоря Безкаравайного, створення реєстру дозволить автоматизувати та прискорити цілу низку процесів. Він допоможе відстежувати стан розмінування територій в реальному часі та планувати подальшу роботу з розмінування.

“Фермери – отримуватимуть витяги про статус своїх земель: забруднені вони чи очищені. Місцева влада – контролювати стан сільгоспземель, щодо яких вона ухвалила рішення про місцеві податкові пільги на підставі висновків про забруднення територій. Інформація, що міститиметься в реєстрі буде важливою для інвесторів та для реалізації проєктів із відновлення України”, – розповів заступник Міністра.

До реєстру вноситимуть інформацію з різних джерел. Наприклад, Центр гуманітарного розмінування вноситиме дані про результати нетехнічного обстеження земель чи про операторів протимінної діяльності. Держоргани, підрозділи яких розміновують території – інформацію про обстеження та очищення земель. А місцева влада – відомості про обстеження ділянок, через забруднення яких власникам надали місцеві податкові пільги.

Дані можна буде внести за допомогою супутникових знімків, засобів сканування, або інших можливих способів.

У реєстр включать усю територію Україні, на якій велися бойові дії. Обстежені та очищені ділянки одразу видалятимуть із реєстру. 

Сайт реєстру адмініструватиме Державна служба з надзвичайних ситуацій, за технічну частину відповідатиме Центр гуманітарного розмінування.

Реєстр почне роботу після введення його в експлуатацію ДСНС.

На сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій раніше вже створили карту територій, на яких виявлено або ймовірно знайдено вибухонебезпечні предмети.

  • За даними моніторингу розмінування земель сільгосппризначення на правобережжі Херсонщини в період з 17 травня  по 24 травня цього року площа, яка потребує обстеження для розмінування, сягає понад 247 тисяч гектарів.
  • З 11 листопада 2023 року по 9 квітня 2024 року від підривів на мінах та інших вибухонебезпечних пристроях постраждало 49 херсонських аграріїв.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів