Підтримати нас

Колекція Херсонського Художнього музею поповнилася старовинною іконою “Іоан Воїн”

Автор статті
02 квітня 2024 13:24
297
Поширити:
Фото: Херсонський Художній Музей

1 квітня 2024 року Херсонський Художній Музей отримав старовинну ікону “Іоан Воїн”, яку вилучили правоохоронці Полтавщини. Ікона була однією з тих, які скуповував через Інтернет затриманий контрабандист. Він відновлював ікони й нелегально вивозив їх за кордон.

Про це повідомляє Херсонський Художній Музей. 

Зазначається, що зловмисника затримали наприкінці листопада минулого року, коли він намагався надіслати "Укрпоштою" до Євросоюзу три ікони. 1 лютого суд призначив контрабандисту три роки умовного покарання.

Експертиза підтвердила, що вилучені ікони є культурними цінностями, які мають велике художнє, історичне, етнографічне та наукове значення. Міністерство культури запропонувало Херсонському художньому Музею обрати одну з цих ікон для поповнення розграбованої колекції. Фахівці музею вирішили обрати ікону “Іоан Воїн”.

“Були часи, коли я привозила роботи в музей фурами, придатними для перевезення колекцій, дипломатичним транспортом. А зараз рада і вилучений на кордоні одній, але дуже цінній іконі, ймовірно XVIII ст., яку передало СБУ Полтави”, – розповіла директорка музею Аліна Доценко, вона особисто приймала ікону в Полтаві.

Перед пограбування музею військовими РФ там перебувала ще одна ікона, присвячена святому мученику Іоану Воїну, яка була написана у 18 столітті темперою на дошці.

Цю ікону разом із більш ніж 10 тисячами інших творів мистецтва викрали російські військові перед відступом із Херсона. Наразі невідомо де вона перебуває.

  • Майже всі картини херсонського художника-реаліста Олексія Шовкуненка, російські військові викрали з колекції Херсонського художнього музею.
  • Нещодавно викрадений з Херсонського художнього музею твір художника Костянтина Коровіна “Фаетон у Севастополі” помітили в телесюжеті російських пропагандистів, знятому в окупованому Генічеську Херсонської області, там “засвітився” і один з херсонських колаборантів.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ