Підтримати нас

Код нації в окупації, або українські вишиванки від майстрині з Херсона

Vgoru
Автор статті
19 травня 2022 07:25
1,312
Поширити:

Анна Захаренко мешкає у Херсоні. Вона є фахівчинею з історії костюму та володіє усіма видами рукоділля. Але наразі займається лише вишивкою, адже, за словами жінки, саме цей вид творчості є для неї порятунком в окупації.

Як повідомляє Суспільне, у неї вже вишита та випрасувана сорочка Перемоги. Її орнамент жінка скопіювала з картини Михайла Брянського "Портрет дівчини у вишитій сукні".

Вишивкою вона займається вже понад 30 років. Починала із серветок та скатертин. Потім поступово виник інтерес до вивчення історії вишивки українського вбрання:

"Вивчаючи історію українського костюма, я постійно наштовхуюсь на якісь невідомі візерунки, і відкриваю для себе нові знання. Одна з моїх мрій - побувати у "Музеї Івана Гончара", де зберігаються колекції вишитого одягу з усіх регіонів Україні”, - розповідає пані Анна. 

Майстриня вишиває переважно хрестиком і створює вже другу сорочку з початку окупації. Кольори притаманні здебільшого західноукраїнській традиції. 

"Коли ти починаєш роботу, то це нова історія, нова гама. Я ніколи в житті не використовувала яскраві кольори. А зараз дуже захотілось життєствердного орнаменту. Вишиванка – код нації. Тепер я в цьому впевнена”, - говорить жінка.

P.S. Сьогодні, 19 травня, українці святкують День вишиванки. Цей День не є офіційним, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ