Підтримати нас

Херсонці оформлюють спадщину по-новому

16 вересня 2016 04:46
631
Поширити:

З 1 січня 2016 року люди отримали можливість оформляти документи на спадок після смерті рідних не лише в містах чи райцентрах ,а й в селі( за місцем проживання померлого на момент його смерті).

Це дає можливість мешканцям сільської місцевості не їздити оформляти спадщину до обласного центру, а проводити відповідну процедуру у сільській раді. Звичайно це робить відповідні послуги більш доступними для спадкоємців , а також зменшить часові та грошові витрати на їх оформлення.

Органам місцевого самоврядування сільських населених пунктів надаються повноваження щодо оформлення спадщини та реєстрації прав громадян на успадковане ними нерухоме майно, включаючи видачу свідоцтва про право на спадщину та свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя;

Таким чином, органам місцевого самоврядування надано право виконувати функції нотаріуса у межах відповідних населених пунктів з правом доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Посадові особи наділені повноваженнями, щодо прийняття відповідних заяв, призначення виконавця заповіту, внесення необхідних записів до державних реєстрів, видачі правовстановлюючих документів на спадкове нерухоме майно.

За змістом Закону, окрім безпосереднього здійснення дій щодо оформлення спадщини, уповноважені посадові особи органів місцевого самоврядування повинні забезпечувати збереження та архівування документів нотаріального діловодства та архіву, що стосуються нотаріальних дій з оформлення спадщини, відповідно до вимог, встановлених для нотаріусів, вести встановлену статистичну звітність та подавати її до відповідних управлінь юстиції.

Крім того, в населених пунктах, де немає нотаріусів, за органами місцевого самоврядування залишаються повноваження, які вони мали раніше, щодо посвідчення заповітів, вжиття заходів щодо охорони спадкового майна, посвідчення довіреностей (крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, управління та розпорядження корпоративними правами, користування та розпорядження транспортними засобами), видачі дублікатів посвідчених ними документів, засвідчення вірності копій документів і виписок з них, засвідчення справжності підпису на документах.

P.S. Громадська приймальня Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я працює за адресою: Херсон, вул. Фрунзе, 2, оф. 19. Дні прийому: вівторок, четвер з 10.00 до 15.00. Попередній запис за тел. (0552) 49 60 03. Приймальня працює в рамках проекту “Посилення правових можливостей вразливих груп населення в суспільстві у захисті їх прав”, який здійснюється УГСПЛ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ