Підтримати нас

Херсон у паралельному світі

07 вересня 2019 11:05
823
Поширити:

«Що як наша Україна була б частиною наймогутнішої в світі держави, а Херсон її столицею…» - так починається один із творів зібраних у книзі «Тевтонія», яку 6 вересня презентували в Херсоні.

Проєкт «Тевтонія» Херсонська централізована бібліотечна система (ЦБС) започаткувала в кінці минулого року.  

Починався проєкт як конкурсний, але згодом організатори вирішили відійти від суто конкурсної частини, бо було важко оцінити велику кількість якісних і талановитих робіт.

Усього бібліотекарі отримали майже 300 листів з оповідями, пригодницькими повістями, фото матеріалами, усі ці твори публікувалося у блозі «Тевтонія»: https://teutonia-ks.blogspot.com. Згодом організаторам проєкту спало на думку донести ці матеріали до читачів і у форматі окремої книги. До неї увійшли 8 найкращих творів.

«Наш край ніколи не з’являвся на сторінках фентезійної літератури, яку любить читати молодь. Тоді виникла ідея створити власний фентезійний світ, пов'язаний із нашим рідним містом. Ми вирішили зібрати талановиту херсонську молодь, яка долучилася б до наповнення цього світу яскравими, незвичайними історіями, які дозволили б нам побачити наше місто, наш край у незвичному ракурсі , - розповів бібліотекар з питань координації Херсонської ЦБС Антон Костенко, який презентував книгу. - Так з’явилася ідея створити такий проєкт. Наступним поштовхом стала ідея паралельних світів: коли у двох світах ми можемо знайти однакові будівлі, однакові місця. Ми запропонували створити альтернативну історію нашого світу, де наше місто посідає набагато значніше місце в історії.»

На фото: одна з авторів книги - Дарина та Антон Костенко

Як розповів пан Антон, за точку, яка відділила паралельний світ від нашого, взяли кінець 12 століття, коли лицарі Тевтонського ордену, на запрошення короля, оселилися в Угорщині, щоб боронити Угорське королівство від зазіхань кочових войовничих народів із наших місцин - північного Причорномор’я. Передбачалося, що ці лицарі не тільки оборонятимуть, а й поступово завойовуватимуть ці землі. Але так не склалося, з Угорською короною у них виникли розбіжності,  і лицарі вирушили на береги Балтійського моря, де виникла могутня держава Тевтонського ордену.

«Але що було б, якби ці лицарі не відмовилися від пропозиції угорців, а лишились би в землях Північного Причорномор’я, завоювали б їх і створили тут свою державу? Якою б вона була, якби існувала до наших днів? Якби в цьому світі існували незвичайні речі, такі як магія та інші загадкові явища, а між паралельними світами існували точки переходу, через які можна було б мандрувати? Це основна ідея цього світу, решту ми залишили авторам, які написали більш детальні історії та показали наше місто  з незвичного ракурсу», - додав бібліотекар.

Ознайомитися з виданням можна не лише у паперовому форматі, а й в електронному. Книгу можна почитати онлайн  або завантажити на свій пристрій: https://chtyvo.org.ua/authors/Zbirka/Teutonia

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ