Підтримати нас

Юрій Соболевський: «Потрібно спілкуватись із жителями тимчасово окупованих територій Херсонщини та працювати над нівелюванням пропаганди ворога»

Політична реклама
29 травня 2024 20:23
190
Поширити:

Постійний аналіз процесів, які відбуваються на тимчасово окупованих територіях Херсонщини, дає змогу зробити певні висновки щодо кінцевої мети та завдань, які ставить перед собою рф для «нових» територій.

Про це розповів очільник Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу», перший заступник голови – керівник виконавчого апарату Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

За його словами, зважаючи на отриману інформацію, цілком можливо розробити заходи протидії російській пропаганді.

Він приділив увагу аналізу кількох напрямків роботи росіян на території Херсонської області.

По-перше, так звані інтеграційні процеси. Зазначається, що наразі максимум зусиль ворога спрямовано на те, щоб отримати лояльність якомога більшої частини населення. Саме тому на ТОТ фактично відбувається «карусель» псевдокультурних та спортивних заходів для місцевого населення. Причому кожен із цих заходів носить насамперед пропагандистський характер.

«Окупанти намагаються паразитувати на ностальгії старшого покоління за часами своєї молодості та використовують максимально радянський репертуар.

Щодо дітей та молоді – зовсім інший підхід. Відносно цієї категорії жителів тимчасово окупованих громад окупанти по максимуму використовують метод «гастролей». Дітей та молодь вивозять на територію рф із метою відвідування культурних та спортивних заходів. Мета – максимально забезпечити комунікацію між однолітками», – повідомляє Соболевський.

Він додає, що одночасно в роботі з дітьми росіяни застосовують впровадження змін до шкільної навчальної програми.

«Насамперед – історія, яка фактично є альтернативною історією. Відповідно кількість навчальних годин значно збільшено. Акцент на «нову» історію», – уточнює Соболевський.

Також росіяни значно збільшили кількість заходів-зустрічей школярів із представниками слідчого комітету рф, окупаційної поліції, учасниками СВО, проводячи так звані уроки «мужності та патріотизму».

Наступне, над чим працюють окупанти, – програми переселення людей. Тут вони мають обмежені успіхи.

«У своїй більшості жителі Херсонщини не поспішають брати сертифікати та заселяти депресивні регіони рф. Так само й росіяни не поспішають масово переїжджати на Херсонщину з метою постійного поселення», – каже Соболевський.

На цьому етапі окупації росіяни намагаються всіляко підкупити населення різними виплатами й допомогою, у тому числі перерахунком розміру пенсії.

Більшість таких заходів підтримки привʼязані виключно до тих, хто отримав паспорт рф.

Паралельно із цим відбувається терор відносно груп населення, які не піддаються інтеграційним процесам. Відбуваються обшуки, арешти людей та сімей, які відмовляються віддавати дітей до російської школи, отримувати паспорт рф, перереєстровувати майно в російські реєстри. Окремо росіяни працюють над темою військового обліку чоловіків. Є громади, де майже все чоловіче населення вже перебуває на такому обліку. Щодо тих, хто відмовляється, застосовуються методи примусу та покарання.

Окремий напрям роботи росіян – дискредитація України, української влади та Сил оборони України.

«Потоки дезінформації просто фантастичні. Ворог дуже ретельно вивчає український інформаційний простір та постійно використовує його через викривлення окремих фактів. Якщо примітивно висловлювати думку, то все зводиться до формування тези «росія хороша, Україна погана», – пояснює Соболевський.

Він вважає, що на сьогодні є ознаки того, що «цукерково-букетний період» окупації і загравання з населенням потроху згортається. Про це свідчать зниження заробітної платні деякій категорії бюджетників, затримки у виплатах, і в частини населення, яке чекало змін на краще після приходу «руського миру», є тотальне розчарування щодо того, що відбувається насправді.

«Загальна некомпетентність та корупція окупаційної влади, відверте хамське та зневажливе ставлення з боку приїжджих працівників (з рф) до місцевого населення. Кількість грабежів і мародерства з боку армії. Захоплення земельних ділянок та приватного майна зі сторони колаборантів. Неспроможність «названих» керівників громад вирішити питання енергопостачання, водопостачання, газопостачання. Усі ці фактори роблять свою справу», – наголошує Соболевський.

Щодо спростування ворожого ІПСО та дезінформації, як зазначає посадовець, найкраще працює спілкування.

«Потрібно максимально підтримувати звʼязок із тими, хто лишається на ТОТ. Родичі та друзі, які перебувають на підконтрольній території України, є джерелом правдивої інформації. Довіра до інформації від таких джерел значно більше ніж до офіційних джерел масової інформації. Хоча й нашим ЗМІ потрібно якомога більше говорити про те, що про жителів ТОТ не забули й питання їх повернення стоїть гостро на порядку денному. На жаль, окупація Лівобережжя затягнулась, і втомленість від очікування на звільнення негативно впливає на моральний стан людей. Треба дивитися правді в очі: поки люди вірять і чекають – це наші люди й наша територія. А коли з людьми не спілкуються і вони тотально піддадуться ворожим інтеграційним процесам, то реінтеграція території та населення будуть непростими», – наголошує Соболевський.

За його словами, проведення межі між виживанням і колаборацією вже зараз є дуже важкою справою. І до багатьох вчинків людей треба ставитися, враховуючи тривалий час окупації. Тому найпростіший метод підтримки людей і можливість сповільнити процес інтеграції населення в «руський мир» – це максимальна комунікація з ними.

«Навіть на власному прикладі можу сказати, що якщо до мене надходить дзвінок із ТОТ, по можливості, відкладаю всі свої справи й намагаюсь одразу відповісти. Прекрасно розумію, наскільки важко і страшно взагалі зробити такий дзвінок. Пишаюсь мешканцями нашої Херсонщини, які попри це проводять свою боротьбу на ТОТ. Інформація, яку передають ці люди, має велике значення. Звичайно, в умовах інтенсивних бойових дій і складної оперативної обстановки не завжди вдається реалізувати отриману інформацію, завдати втрат ворогу. Розуміємо, що це також негативно впливає на моральний стан людей. Однак ця робота вкрай важлива, цінна й дозволяє зберегти багато життів як наших військових, так і цивільних. А також наближує звільнення всіх наших людей та територій», – додає Соболевський.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів