Підтримати нас

Існує високий ризик депортації дітей, які залишаються на окупованих територіях – Омбудсман

02 жовтня 2024 15:00
82
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"/дитячий майданчик

З України до Росії незаконно вивезли понад 20 тисяч дітей. Також є ризик депортації ще 1,5 мільйона дітей, які залишились на окупованих територіях. 

Про це повідомив омбудсман Дмитро Лубінець на Третьому Пленарному заході Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

Він розповів, що дітям, яких примусово вивезли або депортували, змінюють персональні дані:

“Примусово переміщеним та депортованим змінюють персональні дані для того, аби рідні (ред. в Україні) не змогли їх знайти та повернути”.

Також Лубінець зазначив про Олешківський дитячий будинок-інтернат, з якого спочатку дітей вивезли на окуповані території, а потім депортували до Росії. А вихованців із Херсонського обласного будинку дитини депортували та усиновили без дозволу.

  • У статті американського видання The New York Times повідомили про 46 дітей із дитячого будинку в Херсоні. Їх окупаційна влада вивезла на початку повномасштабного вторгнення та про їхнє місцеперебування наразі нічого не відомо.
  • Британська агенція новин Reuters повідомляла, що Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла з Херсонщини до Криму чи РФ.
  • Засновник “Save Ukraine” Микола Кулеба розповів про складність повернення дітей в Україну. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів