Підтримати нас

Херсонські фермери вирощують найдорожчу спецію в світі

Автор статті
22 листопада 2020 08:00
1,090
Поширити:

У селищі Любимівка Каховського району Херсонської області Віталій та Тетяна Шакало уже протягом 4 років вирощують шафран.

Про це йдеться на офіційній сторінці «Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва» у Facebook.

Віталій Шакало один із перших в Україні почав вирощувати шафран на 5 сотках, а зараз він уже має близько двох тисяч послідовників, які також вирощують “український” шафран.  

«На 15 сотках землі можна зібрати два кілограми шафрану. Один грам спеції ми не продаємо дешевше, ніж по 5 доларів, частіше по 6,5-7,5 доларів», - каже Віталій. 

У найближчих планах - сертифікація продукції. Протягом 5 років його супроводжують спеціалісти ГО «Земля Таврії», яка є партнером UHBDP у Херсонській області.

Сам шафран - це рід трав'янистих багаторічних рослин родини півникових. Вирощується як джерело прянощів. Також, як його по іншому називають, крокус, використовується в народній медицині.

Крокус збирають обережно, обов'язково руками. Блідо-фіолетові бутони дуже тендітні та невеличкі - завбільшки з сірникову коробку. Спеції в квітках міститься досить небагато. Кінцевого продукту мало, а от ручної праці багато. Саме через це спеція і є такою дорогою. Від 2 до 15 доларів за грам. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь.

Поки що загалом в Україні шафрану збирають не більше 10 кілограмів на рік. Але експерти припускають, що за кілька років це може бути врожай на рівні Греції - до 10 тонн щорічно.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ