Підтримати нас

Грузія понад тиждень не пропускає колишніх українських вʼязнів із Херсонщини, які опинилися в Росії

Vgoru
Автор статті
26 серпня 2023 06:38
1,738
Поширити:

Грузинські прикордонники не впустили на територію країни пʼятьох колишніх вʼязнів із Херсонської області, яких Москва вивезла на свою територію, перш ніж відійти з окупованих районів Херсонщини.

У коментарі «Бабелю» пресслужба МЗС зазначила, що міністерство разом із компетентними органами України вже займається цією справою.

«Наразі здійснюється перевірка їхніх осіб і юридичних аспектів відбуття визначеного судом покарання, опрацьовується питання їх повернення в Україну», – зазначили у пресслужбі.

Голова організації Unmode, яка допомагає херсонським увʼязненим, Айдана Федосик каже, що таке сталося вперше – раніше Грузія завжди пропускала українців, щоб вони могли звідси повернутися на Батьківщину.

Загалом до Грузії не впустили шістьох чоловіків. Шостий – ще один українець, який вʼїхав до Росії та потрапив до фільтраційного табору, а тепер звільнився і намагається залишити країну.

Чоловіки вже дев'яту добу перебувають у буферній зоні. Звернення до уповноваженого з прав людини у Грузії та до українських дипломатів поки що результату не дали. «Суспільне» пише, що з ними досі не звʼязався жоден український дипломат.

Раніше ми писали, що доля більшості ув’язнених, вивезених окупантами з установ виконання покарання Херсонщини та Снігурівської виправної колонії № 5 досі не встановлена. Відомо, що через Крим усіх депортували до установ на території РФ та тимчасово окупованої території України. Загалом з 20 жовтня по 7 липня минулого року вивезли більше ніж 1 тисячу 700 людей. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ