Підтримати нас

День пам’яті, день скорботи

Автор статті
28 серпня 2021 10:30
1,177
Поширити:

У неділю, 29 серпня, країна втретє відзначить День пам'яті захисників України. Він присвячений пам'яті бійців, які загинули у серпні 2014 року під час виходу з Іловайського котла. Символікою цього дня є квітка соняшника, адже сотні наших воїнів полягло на полях саме з цією рослиною.

29 серпня о 10:00 - загальнонаціональна хвилина мовчання на знак вшанування їх пам’яті.

Загалом з початку війни на сході загинуло майже 4,5 тисячі бійців, з них 111 – жителі Херсонщини. Та найбільші масові втрати сталися якраз 29-го серпня 2014 р., під час виходу наших військових з оточення під Іловайськом так званим «Зеленим коридором». Російське керівництво порушило домовленості і впритул розстріляло колони наших військових. Тоді загинуло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.

Втрати Херсонщини у боях за Іловайськ:

Атаманчук Роман Віталійович (позивний Добрий).

Підрозділ: Добровольчий Український Корпус "Правий сектор".

Дата та місце народження: 9 грудня 1992 р., селище Сергіївка, Каховський район, Херсонська область.

Загинув 29-го серпня 2014 р. під час виходу з Іловайського котла так званим «Зеленим коридором» на дорозі в районі с. Новокатеринівка. 2-го вересня його тіло разом з тілами 87 інших було привезено до запорізького моргу. Упізнаний бойовими товаришами та родичами.

Вовченко Олег Павлович

Дата та місце народження: 14 березня 1967 р., Херсон.

Батальйон патрульної служби міліції особливого призначення “Херсон” ГУ МВС України в Херсонській області.

Загинув 29-го серпня 2014 р. під час виходу з Іловайського котла так званим «Зеленим коридором», під час обстрілу російськими десантниками у хуторі Горбатенко.

Був тимчасово похований місцевими мешканцями на кладовищі хутора разом з п’ятьома іншими загиблими побратимами. 15-го вересня 2014 р. тіло було ексгумовано та привезено до Запоріжжя пошуковцями Місії «Евакуація-200» («Чорний тюльпан»). Триває черговий етап тестів ДНК.

Кіпішинов Геннадій Юрійович ("Румун")

Дата та місце народження: 14 жовтня 1975 р., Цюрупинськ, Херсонська область.

Підрозділ: 2-й батальйон спеціального призначення НГУ “Донбас”.

20 серпня 2014 р. мікроавтобус "Тойота", на якому з Іловайська вивозили поранених (за свідченням офіцера з позивним "Дантист", у машині перебували 8 бійців батальйону "Донбас" та військовослужбовець ЗСУ) в районі с. Грабське, Амвросіївський район, Донецької області потрапив у засідку, влаштовану двома взводами регулярних військ ЗС Російської Федерації. Разом із "Румуном" в цьому бою загинули "Арт", "Колдун", а "Карат", діставши тяжке поранення, підірвав ручною гранатою себе та кількох росіян, які намагалися захопити його у полон (завдяки цьому уцілілі воїни зуміли відірватися від ворога і дістатися своїх військ).

Ковальов Владислав Вікторович

Дата та місце народження: 10 січня 1984 р., Каховка, Херсонська область.

Батальйон патрульної служби міліції особливого призначення “Херсон” ГУ МВС України в Херсонській області.

Загинів 29 серпня 2014 р. під час виходу з Іловайського котла так званим "Зеленим коридором" на дорозі поміж с. Новокатеринівка та хутором. Горбатенко. 2 вересня 2014 р. тіло Ковальова В.В. разом з тілами 87 інших загиблих було привезено до запорізького моргу. Упізнаний бойовими товаришами та родичами.

Мазур Павло Валерійович

Дата та місце народження: 12 лютого 1984 р., Херсон.

Батальйон патрульної служби міліції особливого призначення “Херсон” ГУ МВС України в Херсонській області.

Загинув 29 серпня 2014 р під час виходу з Іловайського котла так званим "Зеленим коридором" на дорозі поміж с. Новокатеринівка та хутором Горбатенко. 2 вересня 2014 р. тіло Павла Мазура разом з тілами 87 інших загиблих було привезено до запорізького моргу. Упізнаний бойовими товаришами та родичами.

Набєгов Роман Валерійович ("Шаман")

Дата та місце народження: 11 листопада 1986 р., Херсон.

Батальйон патрульної служби міліції особливого призначення “Миротворець” ГУ МВС України в Київській області.

Загинув 29-го серпня 2014 р. під час виходу з Іловайського котла так званим «Зеленим коридором» під час обстрілу російськими десантниками у хуторі Горбатенко. Був тимчасово похований місцевими мешканцями на кладовищі з п’ятьма побратимами. 15-го вересня 2014 р. тіло Романа Набєгова було ексгумовано та привезено до Запоріжжя пошуковцями Місії "Евакуація-200" ("Чорний тюльпан").

Пєшков Олег Анатолійович

Дата та місце народження: 6 жовтня 1971 р., Херсон.

Батальйон патрульної служби міліції особливого призначення “Херсон” ГУ МВС України в Херсонській області.

Був водієм батальйону. Загинув 25 серпня 2014 р. потрапивши разом із командиром батальйону Русланом Строчеусом в засідку терористів у місті Іловайськ, Донецька область.

Сторчеус Руслан Олександрович

Дата та місце народження: 11 січня 1979 р., Херсон.

Батальйон патрульної служби міліції особливого призначення “Херсон” ГУ МВС України в Херсонській області.

Загинув разом з Олегом Пєшковим 25 серпня 2014 р. потрапивши в засідку терористів у м. Іловайськ, Донецька область.

Сімейний стан: Залишились дружина і троє дітей.

Ушаков Едуард Анатолійович ("Кейн")

Дата та місце народження: 13 грудня 1990 р., селище Новопокровка, Новотроїцький район, Херсонська область.

2-й батальйон спеціального призначення Національної гвардії України “Донбас”.

Ранком 29-го серпня 2014 р. під час виходу так званим «Зеленим коридором» з Іловайського котла  їхав у білій ГАЗЕЛі у складі автоколони батальйону "Донбас" по дорозі з села Многопілля до села Червоносільське. По ГАЗЕЛі було здійснено постріл з гранатомета, після чого вона миттєво спалахнула. 3-го вересня тіло Кейна разом з тілами 96 інших загиблих у так званому Іловайському котлі було привезено до дніпропетровського моргу. 16-го жовтня 2014 р. тимчасово похований на Краснопільському цвинтарі м. Дніпропетровська, як невпізнаний герой. Ідентифікований по ДНК та визнаний загиблим слідчими органами, про що складено відповідну постанову.

Чернов Олександр Олександрович

Дата та місце народження: 10 червня 1988 р., Херсон.

93-я окрема механізована бригада.

Загинув 29 серпня 2014 р. під час виходу з Іловайського котла так званим "Зеленим коридором" на дорозі в районі села Новокатеринівка. 2 вересня 2014 р. тіло Чернова О.О. разом з тілами 87 інших загиблих було привезено до запорізького моргу. Тимчасово похований на цвинтарі м. Запоріжжя, як невпізнаний герой. Був упізнаний за тестами ДНК. 19 січня 2015 р. перепохований.

Шаригін Артем Віталійович

Дата та місце народження: 29 грудня 1993 р., Херсон.

Батальйон патрульної служби міліції особливого призначення “Херсон” ГУ МВС України в Херсонській області.

За твердженнями товаришів, загинув 29-го серпня 2014 р. під час виходу з Іловайського котла так званим «Зеленим коридором» на дорозі поміж села Новокатеринівка та хутором Горбатенко. 2-го вересня тіло Шаригіна А.В. разом з тілами 87 інших загиблих привезено до запорізького моргу. Попередньо ідентифікований за тестами ДНК.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

На головному фото: Знищена армією РФ українська колона, село (хутір) Горбатенко. Фото з Книги пам’яті полеглих за Україну

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ