Підтримати нас

Чим займаються працівники херсонської “Муніципальної варти”

Автор статті
26 вересня 2023 07:06
1,906
Поширити:

Працівники херсонського комунального підприємства “Муніципальна варта” наразі вулиці не патрулюють. Тепер у них інше завдання – охороняти соціально важливі об'єкти.

Про це під час пресконференції в понеділок, 25 вересня 2023 року, повідомив начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

За словами очільника ХМВА, у штаті КП “Муніципальна варта” тепер 95 інспекторів. Загалом вони охороняють 40 міських об’єктів: шість бомбосховищ (які залишилися на балансі міста), 23 пункти незламності, гуманітарний штаб, декілька шкіл, гуртожиток, адміністративну будівлю. Деякі з цих об’єктів охороняються цілодобово, люди працюють почергово. Тому на патрулювання вулиць та охорону громадського порядку просто не вистачає ресурсів.

КП «Муніципальна варта» офіційно почало роботу 30 червня 2021 року. Основне завдання за статутом – забезпечення охорони громадського порядку, догляд за дотриманням правил доброустрою, допомога поліції в розкритті злочинів, захист прав та інтересів територіальної громади.

З перших днів окупації міста, коли в Херсоні не стало ні поліції, ні приватних охоронних фірм, саме працівники КП та волонтери, які приєдналися до “вартових”, підтримували порядок та запобігали мародерству.

На той час не працювали й суди. Тому правопорушників карали, висловлюючись “протокольною мовою”, – тимчасовим обмеженням права пересування та публічним осудом. А простіше – прив’язували скотчем до стовпів. 

І це спрацьовувало краще, ніж штрафи та інші передбачені законодавством санкції. Тоді вдалося запобігти не лише масштабним розграбуванням, а й багатьом злочинам.

Один з “героїв”, які виносили речі с ТРЦ “Фабрика”.

Але діяльність згорнули через особисту небезпеку та тиск і погрози з боку представників РФ, які намагалися схилити працівників та волонтерів до співпраці з окупаційною владою та окупаційною “поліцією”.

Після деокупації Херсона підприємство відновило роботу в січні 2023 року. Але тепер пріоритетом працівників КП “Муніципальна варта” є охорона соціально важливих об’єктів.

Фінансується КП “Муніципальна варта” з міського бюджету. І кошти виділяються, за словами Романа Мрочко, виключно на зарплату працівникам.

Про об’єкти цивільного захисту для жителів прифронтових регіонів детальніше в матеріалі:  “Безпечні укриття: проблема, яка об'єднує всі регіони. Історії з Харкова, Кривого Рогу, Краматорська та Херсона”.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ