Підтримати нас

Чи вплине на жителів Херсонщини скасування мораторію на відключення комунальних послуг за борги

Автор статті
12 січня 2024 09:16
1,413
Поширити:

Уряд скасував заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг споживачам, які мають заборгованість, та мораторій на нарахування пені та штрафів за заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг. Про це йдеться в постанові Кабміну №1405 від 29 грудня 2023 року.

Мораторій на відключення діяв на території всієї України з початку березня 2022 року. Він не давав права комунальникам позбавляти людей послуг, нараховувати пеню та звертатися до суду щодо стягнення заборгованості, яка виникла після 24 лютого 2024 року. Тепер ці принципи скасовані, але мораторій ЗБЕРІГАЄТЬСЯ – виключно для жителів тих територій, де ведуться бойові дії та які є тимчасово окупованими, до них наразі входить і Херсонщина.

Коментуючи Медіаплатформі «Вгору» зміни у законодавстві, адвокат громадської приймальні Херсонського фонду Милосердя та здоров'я, юрист громадської приймальні української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов наголосив: для херсонців основні моменти залишились майже незмінними.

«До того моменту, поки Херсонщина перебуває частково в зоні бойових дій, частково в окупації, ця ситуація для нас не змінюється. Просто захист перемістився з території всієї України на ті, де найгарячіше. Скасування стосується безпосередньо тих територій, які перебувають поза межами бойових дій, поза межами окупації».

Також правник звернув увагу на надзвичайно важливі зміни до самої Постанови Кабінету Міністрів від 5 березня 2022 року, які у тому числі безпосередньо стосуються херсонців: ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ НАРАХУВАННЯ ПЛАТИ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ З ДАТИ ПОЧАТКУ ТА ПО ДАТУ ЗАВЕРШЕННЯ ТИМЧАСОВОЇ ОКУПАЦІЇ.

Це нововведення, яке адвокат вбачає вкрай корисним, допоможе врегулювати спірні питання. Вони масово виникали після деокупації Херсона та правого берега через нарахування споживачам фактично чужих боргів, та заборгованості, яку людям, що опинилися у вкрай скрутних обставинах, не було можливості сплачувати під час окупації.

«Ця норма є, з одного боку, для бюджету важкою, а для людей вона є революційною і позитивною. Тобто для тих людей, хто в окупації, це якась додаткова підтримка», – підсумував Олександр Данилов.

Нагадуємо, що комунальні підприємства постійно повідомляють про борги населення. Так, на 1 грудня, Херсонгазу жителі Херсонщини не доплатили 177 млн гривень. Херсонська обласна енергопостачальна компанія через заборгованість споживачів у вересні навіть повідомляла про потенційне банкрутство компанії.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ