Підтримати нас

Чи вдасться розмінувати Херсонщину за 10 років

15 липня 2023 15:10
804
Поширити:

За висновками Херсонської обласної військової адміністрації, на розмінування правобережної Херсонщини може знадобитися приблизно 10 років.

В інтерв’ю медіаплатформі «Вгору» керівник групи розмінування Херсонської області від ДСНС України Олександр Дворецький, спираючись на свій досвід і на інформацію, яку він має, вважає що розмінування триватиме значно довше. І буде добре, якщо за 10 років сапери встигли б зробити хоча б попередню зачистку. Але наголосив, що це його суб'єктивна думка:

«Грубо говорячи, один рік війни – це три-п’ять років розмінування. З такими масштабами і з такою кількістю вибухонебезпечних предметів –різноманітних, нових, сучасних, заборонених, – які є на цій землі, все це ще треба множити на три. На мою суб'єктивну думку, підуть десятки років для того, щоби повністю вичистити всю землю. Десятки – не десяток».

Фахівець наголошує, що розмінування ведеться різними методами: є очищення району ведення бойових дій методом збору боєприпасів на ґрунті, є суцільне розмінування мінного поля. При суцільному розмінуванні по всіх стандартах один сапер може розмінувати до 10 квадратних метрів на день, тому процес відбувається повільніше, ніж хотілось б.

На території населених пунктів правобережжя Херсонщини українські сапери продовжують очищувати деокуповані території від ворожих мін і снарядів і знаходять сотні вибухонебезпечних предметів. Звертаємо увагу, що розміновуванням мають займатися фахівці, намагання розв'язати проблеми власноруч можуть привести до загибелі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ