Підтримати нас

Чому розмінування Херсонщини йде повільно

14 липня 2023 13:52
582
Поширити:

Лише саперними підрозділами ДСНС України з жовтня 2022 року по сьогоднішній день було розміновано близько 3 тисяч гектарів.

Про це розповів у інтерв’ю медіаплатформі «Вгору» керівник групи розмінування Херсонської області від ДСНС України Олександр Дворецький.

Пан Олександр повідомив, що вся деокупована територія Херсонської області, а це близько 600 тисяч гектарів, вважається умовно замінованою:

«На всій території або йшли інтенсивні бої, або розміщувалися окупаційні підрозділи Російської Федерації. Сапери під час обстеження безпосередньо визначають, яка територія замінована мінними полями, яка — вибухонебезпечними предметами, які залишилися після боїв і несуть небезпеку».

По всіх стандартах, один сапер може розмінувати до 10 квадратних метрів на день. Група 5 осіб – це максимум 50 квадратних метрів. В одному гектарі – 10 тисяч квадратних метрів. Невелика цифра розмінованих територій порівняно з тою, яку ще доведеться перевірити, обумовлена тим, що роботу з розмінування треба проводити вкрай ретельно.

«І її не можна робити швидко, як би комусь це не хотілося, – пояснює Олександр Дворецький. – За кожен метр землі, яку ми розміновуємо, я зі своїми хлопцями несу відповідальність, що вона чиста, безпечна, що туди можна запустити дитину, туди може зайти фермер, туди може повернутися людина у свою домівку. Ми не маємо морального, юридичного права зробити це так, щоби не гарантувати після себе безпеку».

Але насправді в процес розмінування залучений не лише зведений загін групи розмінування Херсонської області від ДСНС, поряд із ними працюють і сапери Збройних сил України, і вибухотехніки Національної поліції, і сапери Державної служби спеціального транспорту та зв'язку Національної гвардії. Усі ці структури зараз безпосередньо розміновують деокуповану частину Херсонської області.

Нагадуємо, що на території населених пунктів правобережжя Херсонщини українські сапери знаходять сотні вибухонебезпечних предметів, які залишили російські окупанти, машинами механізованого розмінування вже очищено понад 62 га землі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ