Підтримати нас

Через програмістів звільнили міністра транспорту

Автор статті
31 січня 2020 11:30
683
Поширити:

На розробку державного сайту міністерство транспорту Чеської республіки виділило приблизно $17,5 млн. Це обурило місцеву IT-компанію, яка створила сайт безкоштовно.

Через завищену вартість проєкту звільнили відповідального за проєкт міністра транспорту, повідомили в АІН.

Сайт призначався для продажу дозволів на проїзд по швидкісних автомагістралях. На його розробку без тендеру найняли одну з чеських IT-компаній, виділивши на розробку з держбюджету 401 млн крон - близько $17,5 млн.

Це обурило власника чеської IT-компанії Actum Digital Томаша Вондрачека, який вважав вартість завищеною в 4 рази. Вондрачек опублікував в LinkedIn звернення до програмістам, яким запропонував зібратися в офісі його компанії в Празі на хакатон, написати сайт і подарувати його державі.

Звернення швидко стало вірусним. На нього відгукнулися близько 300 осіб, з яких вибрали 60. Проєкт виконали за вихідні. І в понеділок він запрацював у тестовому режимі.

За цією ситуацією стежили місцеві ЗМІ. Ініціатива привернула увагу не тільки громадськості, а й вищих чиновників. Хакатон відвідав прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш. Він заявив, що, якщо сайт виявиться функціональним, уряд його прийме.

Також уряд Чехії звільнив міністра транспорту Володимира Кремліка, під керівництвом якого ініціювали невиправдано дорогий проєкт.

Зараз сайт поки що не підключено до державних баз даних, тому він не продає купони для автомобілістів. Поки що на ньому можна придбати віртуальний купон за символічну суму 1, 2 і 3 крони - кошти від продажу будуть перераховані у фонд допомоги дітям, які отримали важкі тілесні ушкодження. За добу з моменту запуску сайт відвідали понад 150 тисяч користувачів, які купили 15 000 благодійних купонів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ