Підтримати нас

Буревій і торнадо. На Херсонщині ліквідовують наслідки стихійного лиха

Автор статті
29 вересня 2020 06:00
1,419
Поширити:

Лише під кінець вересня осінь на Херсонщині почала вступати в свої права. І нагадала  про себе розгулом стихії: по області 27 вересня пронісся потужний ураган, що супроводжувався грозами.

Як повідомляє пресслужба ДСНС України, 28 вересня за результатами комісійного обстеження встановлено, що в селищі Велика Олександрівка частково пошкоджено покрівлі школи № 1, будівлі АТ «Херсонгаз» та 239 приватних житлових будинків (40 покрівель відновлено за власні кошти місцевими жителями). 

Продовжується ремонт місцевої газової мережі (без газопостачання залишилося 903 абоненти). Пошкоджено лісових насаджень на площі 151 гектар. Жертв та постраждалих, на щастя, немає. 

На ранок 29 вересня підрозділами ДСНС всього прибрано 131 повалене дерево (залишилося прибрати 20) та 3 електроопори. Від ДСНС залучено 39 людей особового складу та 5 одиниць техніки. Роботи продовжуються. Органами місцевого самоврядування вирішується питання щодо надання допомоги.

Також у Великоолександрівському районі очевидці повідомили про незвичайне для наших країв явище - торнадо.

Стихія мала мезоциклонне походження і виникла на контрастному холодному фронті. У нижньому кілометровому шарі (0-1 км) індекс SRH становив близько 200-250 м2/с2, а енергія Сарі приблизно 600-800 Дж/кг, чого виявилося цілком достатньо для генерації торнадонебезпечного суперосередку (tornadic supercell). Про це розповів метеоролог Ігор Кибальчич на своїй сторінці у Фейсбуці.

За його словами, виходячи з руйнувань і відеозаписів очевидців, інтенсивність торнадо можна оцінити, як EF-2 або навіть слабкий EF-3 за шкалою Фуджита. Відповідні швидкості вітру для даної градації становлять приблизно 55-65 м/с. На відео видно, як ураган зніс дахи з будинків.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ