Підтримати нас

Було 3, стало – 5! Надовго?

17 лютого 2017 14:01
226
Поширити:

Ще в понеділок, 13 лютого, влада Херсона дуже просила журналістів і активістів не сіяти паніку. Мовляв, рішення про нову вартість проїзду в маршрутках – 5 гривень –  не прийняте і не опубліковане.

Нам –  з любов’ю

Доки 14 лютого всі вітали один одного з Днем закоханих, міські чиновники  також зробили херсонцям свій подарунок. Як кажуть, від щирого серця та з любов’ю. Виявилося, що виконком уже прийняв доленосне рішення, мер його підписав і цей документ навіть опублікували на сайті міськради. Тому вже з 15 лютого проїзд у херсонських маршрутках став коштувати 5 гривень.

Громадськість це рішення назвала непрозорим і незаконним. Голова Громадської ради при  міському голові Олександр Мошнягул не приховує – йому ця ситуація нагадала про закони 16 січня 2014-го:

– Рішення є незаконним, оскільки воно приймалося за спрощеною, так званою робочою процедурою, яка суперечить напряму п.6 ст. 59 закону “Про місцеве самоврядування”. А там сказано, що рішення виконкому будь-якої ради приймається виключно на засіданні, воно не може прийматися шляхом якогось опитування, як було в цій ситуації. Оцей принцип прийняття рішення в непублічному форматі протирічить принципам цивілізованого світу, характеризує дії виконавчої влади як неєвропейські, а як євроазійські. Особисто мені це щось нагадує події 16 січня 2014 року, коли приймалися закони у Верховній Раді, – заявив голова Громадської ради.

До речі, рішення мер підписав, не чекаючи результатів висновків спеціально створеної робочої групи. А вона мала перевірити обґpунтованість pозpахунку підвищeння ціни за пpоїзд у гpомадcькому тpанcпоpті. До речі, ця робоча група, з подачі управління транспорту і зв’язку міськради, так і залишилася на папері – без повноважень і офіційного статусу.

– Один із пунктів резолюції громадських слухань – створення робочої групи, проведення аналізу з економічного обґрунтування тарифів, які надали перевізники. Що цікаво  – ми вже кілька днів працювали в цій групі, але потім раптом дізнаємося, що, виявляється, повноважень у нас ніяких немає, – розповіла член Громадської ради Ірина Зоря.

Не задоволені підвищенням тарифу на проїзд в маршрутках і міські депутати. (хоча далеко не всі з них користуються громадським транспортом). Як відомо, 19 обранців написали звернення до міського голови з вимогою скликати позачергову сесію міськради. За законом, тепер лише в ході пленарного засідання можливо скасувати рішення виконкому. У міського голови є 14 днів, щоб підписати рішення про проведення сесії. Якщо ж він цього не зробить, це може зробити секретар міськради. Мер Володимир Миколаєнко 15 лютого призначив позачергову сесію на 22 лютого.

Як пояснив Олександр Мошнягул, є ще один механізм впливу на владу: – Він передбачений статутом територіальної громади –мінімум 500 мешканців міста збирають підписи під проектом рішення міської ради і міський голова зобов’язаний такий проект рішення винести на найближчу сесію, – пояснив голова Громадської ради.

Крім того, чисто теоретично, будь-яке незаконне рішення, у тому числі, виконкому міськради, може бути скасовано рішенням суду. До Феміди має право звернутися будь-який член територіальної громади.

Політичне питання

Із площини економіки питання вартості проїзду в маршрутках перейшло у площину політики. Різні партії одразу підхопили ідею і почали активно боротися за “права пересічних херсонців”.

Отже, секретар херсонської міської ради Олeна Уpcулeнко (партія БПП) пообіцяла звepнутися до міської пpокуpатуpи cтоcовно нових таpифів за пpоїзд у тpанcпоpті. На її думку, це рішення виконком прийняв непрозоро.

Представники “Опозиційного блоку” вже розвісили по місту борди, у яких запевняють, що будуть боротися із підвищенням тарифу на проїзд у маршрутках. Хоча перед цим кілька представників партії, які є членами виконкому,  спочатку підписалися за підвищення ціни до 5 гривень. А потім свої підписи відкликали. Це були Олександр Устінов і Олег Довбиш.

Представники “УКРОПу” навіть кликали людей пікетувати СБУ, аби вони звернули увагу на діяльність херсонського мера.  

А от депутат Херсонської облради від партії “УКРОП”, директор фірми-перевізника “Корнет Стиль”, Оксана Булахова стверджує,  якщо не підняти тарифи , то перевізники стануть безробітними.

Можливо, правоохоронці знайдуть інформацію, яка дозволить по-іншому подивитися на формування тарифу в маршрутках…

– Через політичні амбіції сотні людей завтра можуть втратити роботу і шматок хліба. Тому чи не краще сьогодні дати можливість ще дихати перевізникам, встановивши тариф  5 грн. Якщо у депутатів міської ради є кричущі питання до деяких підприємств-перевізників, – будь ласка, використовуйте свої повноваження в межах закону і показуйте результат там, де він може бути актуальним і результативним. Не варто боротися проти сотень перевізників, які завтра не віддадуть свої голоси за політичні партії, так само, як і їх дружини, батьки і діти ... яких сьогодні політики хочуть зробити безробітними! Перевізники більш ніж два роки стукають в зачинені двері органів місцевого самоврядування, а тут якимось чином несподівано, аж у 2017 році включилися політичні сили. Згадали? Можливо, вибори на носі? Чому не пікетують тоді всі заводи, пароплави і т.д.? – написала Оксана Булахова на власній сторінці у Фейсбук.

Також вона запевнила, що в разі скасування тарифу в 5 гривень буде звертатися до суду.

Свою позицію щодо тарифного питання озвучила і партія “Батьківщина”. Її представник, народний депутат Юрій Одарченко, заявив, що 13 лютого звернувся до Херсонського міського суду.

– Підстави для позову досить прості: виконавчий комітет відхилив підвищення тарифу на своєму засіданні, але Миколаєнко все одно підписав його, посилаючись на якесь “опитування” членів виконкому “у робочому порядку”. Закон таких опитувань не передбачає. Усі розповіді про “внутрішній Регламент” – це психотерапія для мера. Жоден “Регламент” не може бути вищим за Закон. А по-друге, мер повністю проігнорував порядок прийняття регуляторних актів. А цей порядок дозволяє громаді брати участь в ухваленні рішень. І він вимагає детального обґрунтування нового тарифу. Зараз же тариф підняли до 5 грн. просто так, без реальних розрахунків, – написав нардеп у соцмережі Фейсбук.

Що далі

Наприкінці такого напруженого 14 лютого Інтернет вибухнув звісткою: на території міського комунального підприємства “Херсонкомунтранссервіс” працюють правоохоронці. На хабарі в $1500 затримали головного інженера підприємства-перевізника.  Оперативники також обшукали і керівників підприємства. І нібито директора Олександра Васильєва затримали. Гроші чоловіки отримали нібито за те, щоб на території фірми і далі працювала підпільна заправка.

Подивимося, до чого зможуть докопатися правоохоронці. Як знати, можливо, вони знайдуть таку інформацію, яка дозволить по-іншому подивитися на формування тарифу на проїзд в маршрутках…

А що робити пасажирам? Активісти радять хоча б вимагати від водіїв квитки за проїзд. Проте вранці 15 лютого у салонах автобусів вони так і не з’явилися. Як і не з’явились ввічливі водії у білих сорочках, а пасажири не побачили  чистих салонів без запаху сигаретного диму.

У вигляді певної “компенсації”, перевізники “Корнет-стиль”, “МІС” та “Ремпобуттехніка” пообіцяли відмовитися від маленьких автобусів і замінити їх більш місткими.

Спостерігаємо далі. Як то кажуть, шоу триває…

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів