Підтримати нас

Біли плями історії

20 травня 2017 09:51
584
Поширити:

Нагадуємо: в рамках програми «Дні Литви на Херсонщині» у суботу, 20 травня, пройде ще декілька цікавих заходів.

О 18 годині у приміщенні «Херсон Арт Хаб» (вул. Гімназична (колишня Червоностудентська), 30-А) почнеться показ художнього фільму «Вільнюське гетто», (режисер Аудрюс Юзенас, автор сценарію Жошуа Соболіс). Фільм базується на реальних подіях. Місце дії - Вільнюське гетто (1942–1943 р.р.) під час нацистської окупації. Стрічка розповідає про фатальну й надзвичайно трагічну історію палкого кохання й жахливої ненависті між військовим-нацистом Кителем, колишнім актором і джазовим музикантом, і зіркою музикального світу єврейкою на ім’я Хая. Через те фатальне кохання у Вільнюському гетто створюється театр. І це - бомба уповільненої дії.

А після показу – знов зустріч з Альвідасом Шляпікасом, який в цьому фільмі зіграв одну з головних ролей. Дискусію модерує Рута Мелінскайтє, Інститут культури Литви. Поєднання слова, зображення та звуку

А о 21 годині у Театр-кафе театру імені Миколи Куліша розпочнеться музичний вечір  «Світ Чюрльоніса», присвячений творчості видатного композитора й художника Мікалоюса Чюрльоніса. Цю програму представляє фортепіанний дует Рокаса і Сонати Зубовас.

Художник все життя вважав, що кожна форма мистецтва - це інше вираження того ж змісту, однієї Творчості, яка все охоплює. За допомогою трьох форм вираження - слова, звуку і зображення - проявляються основні джерела натхнення митця, найбільш важливі в його творчості. Литовська природа; старовинна національна культура; морська міць; неосяжність всесвіту і місце, і відповідальність творця в постійно мінливому світі. Кожна з цих тем наповнює мистецтво Чюрльоніса музичними звуками, літературними сюжетами, зображеннями і символами.

Всі ці основні форми сплетені у програмі дуету Зубовас. Вони представляли її в залі ЮНЕСКО в Женеві, в скандинавських країнах, у Південній Америці, в США і багатьох європейських країнах. Після всіх виступів, реакція глядачів дуже схожа - унікальний і чарівний світ Чюрльоніса відкриває найглибші прошарки людського духу, що об`єднує найрізноманітніші культури.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів