Підтримати нас

Аномальне літо 2021 - не аномальне!

Автор статті
26 липня 2021 05:37
1,078
Поширити:

Цьогорічне літо на Херсонщині почалося пізніше, ніж його очікували. Уже звичний сонячний та огрійливий червень виявився достатньо прохолодним і супроводжувався зливами.

Яскраве та спекотне сонечко завітало до нас лише в липні. Тож і купальний сезон розпочався порівняно нещодавно. Багато хто каже, що через зміни клімату й погода аномальна. Проте начальник Херсонського обласного центру з гідрометеорології Юрій Кіріяк категорично з останнім не погоджується і стверджує - ніякої аномалії немає.

"У порівнянні з минулим літом, дійсно, погода більш прохолодна. Але в середньому, за температурними параметрами, - практично стандартна. Відмінність цього року в тому, що дуже чітко виражені температурні коливання. Тобто, кожні 6-8 днів ми маємо коливання від теплої погоди (+33 - +35°) до доволі прохолодної (+19  - +20°). Тому сказати, що літо холодне – не холодне. Коливання є, але в межах норми. Тож через 10 років, дивлячись наші статистичні дані, гідрометеорологи скажуть, що 2021 рік практично стандартний за температурами", - пояснює Юрій Кіріяк.

За словами керівника обласного центру з гідрометеорології, температурні коливання зумовлені зміною руху частини південних циклонів, які несуть опади та знижують температуру повітря.  Раніше вони формувалися над азовськими островами, йшли на територію Середземного моря і виходили на північ України. А в цьому році йдуть з акваторії Чорного моря на південь країни, тобто до нас.

Станом на 1 липня в деяких районах області вже випало 71-92%  річної кількості опадів. Така значна кількість води створює великі проблеми для сільського господарства, тому що випадає у вигляді зливового дощу, граду зі шквалом.

"Нинішній рік за аналогією схожий на 2010.Тоді ми теж мали велику кількість опадів, температурні коливання. Ще в липні-серпні 2010 року були максимальні рекордні температури: +37  - +40,5 °. Тому цілком можливо, що цього року ми теж матимемо доволі потужний тепловий удар: температури будуть підійматися вище за кліматичні норми – це один з можливих варіантів. Але й цілком можливо, що цей рік буде аномально прохолодним", – зазначив начальник Херсонського обласного центру з гідрометеорології.

Отже,  фахівці доводять – середні значення температур відповідають нормі. А погоду “лихоманить”, тобто то в жар кидає, то в холод, тому що кожні 7-10 днів на нашу територію приходить циклон.

Так, 23 липня, ми “потрапили” в зону антициклонів із максимальними температурами +40°, яка має пройти за 6 днів.

Фото Тетяни Галінової

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ