Підтримати нас

Життя з таємницею

Автор статті
21 червня 2018 06:32
813
Поширити:

Відтепер люди, які живуть з ВІЛ/СНІД, або хворі на туберкульоз, або представники уразливих спільнот (вживають ін’єкційні наркотики, секс працівники, засуджені та колишні ув’язненні, підлітки, яких торкнулася епідемія ВІЛ) зможуть отримувати якісну правову допомогу без побоювання, що їх таємницю розкриють.

Люди таких вразливих категорій часто страждають від того, що їх статус розголошують навіть медичні працівники. Наприклад, пишуть на обкладинках амбулаторних карт у поліклініках «ВІЛ», розповідають про діагноз пацієнта під час його огляду у присутності сторонніх, передають цю інформацію знайомим. Це приводить до серйозних наслідків у житті ВІЛ-інфікованого. Також, деякі підприємці, дізнавшись про захворювання, одразу звільняють людину. А інші - вимагають надати результати тесту на СНІД, та якщо там стоїть «плюс», то на роботу не беруть.

Це все - порушення прав, які гарантовані громадянам країни законодавством. Проте отримати фахову безкоштовну правову допомогу і відновити порушені права можуть далеко не всі. 

Отже, у середу, 20 червня, три потужні українські неурядові організації: громадські організації «Інформаційно-освітній центр «За рівні права», «Українська Гельсінська спілка з прав людини» й Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я» підписали меморандум про взаємодію.

Відтепер хворі ВІЛ/СНІД, на туберкульоз та представники уразливих спільнот зможуть отримати безоплатну правову допомогу на всій території України,  через діяльність юристів громадських приймалень у 10 регіонах України. У тому числі - допомогу у справах досудового захисту, а в окремих випадках - підтримку стратегічних справ аж до Європейського суду з прав людини.

Юристи надаватимуть допомогу у галузі:

  • медичного права (в тому числі, але не виключно: порушення права на конфіденційність діагнозу та розголошення ВІЛ-позитивного статусу, діагнозу наркозалежності, відмова в проведенні хірургічного втручання, порушення права на отримання медичної допомоги особам, віднесеним до цільової групи);
  • порушення безперервності лікування (в тому числі, але не виключно: відмова у видачі антиретровірусної терапії, замісної підтримувальної терапії, проведенні обстеження, у т.ч. в місцях несвободи);
  • трудового права (відмова у працевлаштуванні або звільнення з роботи у зв’язку з ВІЛ - позитивним статусом або захворюванням на туберкульоз або перебуванням в програмі замісної підтримувальної терапії тощо);
  • гендерної рівності та правопорушень пов'язаних з цим (в тому числі, але не виключно: порушення прав чоловіки які мають секс з чоловіками, захист прав жінок та дітей, які належать до цільової групи);
  • в сфері кримінального та адміністративного права (захист порушених, у випадках притягнення до кримінальної або адміністративної відповідальності, прав осіб, які знаходяться в програмі замісної підтримувальної терапії, секс-працівників, чоловіки які мають секс з чоловіками);
  • щодо заборони катувань, нелюдського або такого, що принижує честь і гідність, поводження або покарань щодо осіб, які належать до цільових груп.

Крім того, в рамках підписаного Меморандуму,  фахівці організацій аналізуватимуть  існуючи правові проблеми отримувачів послуг, спільно розробляти шляхи їх вирішення, а при потребі - об’єднувати зусилля на удосконалення законодавства.

Координуватимуть спільну діяльність в рамках цього Меморандуму керівниця ГО «ІОЦ «За рівні права» Маріанна Полевікова,  координаторка мережі приймалень ГО УГСПЛ Наталія Козаренко та керівниця громадської приймальні БО ФМЗ Олена Старюк.

Безоплатну правову допомогу можна отримати на всій території України у мережі громадських приймалень УГСПЛ в 10 містах. У цьому напрямку працюватимуть приймальні у Києві, Сумах, Дніпрі, Херсоні, Львові, Хмельницькому, Чернігові, Рівному, Кропивницькому та Харкові. Контакти та розклад роботи вказаних приймалень можна знайти на сайті за посиланням.

Зокрема, у м. Херсоні - працює Громадська приймальня  БО «Фонд Милосердя та  здоров’я»

Приймальні дні:

Понеділок – з 9.00до 14.00

Вівторок – з 13:00 до 17:00

Адреса: вул. Бориса Мозолевського (Фрунзе), 2 оф. 19

Попередній запис за телефоном – (0552) 49-60-03, +38(066) 790 90 21

email: FMZ_pravo@ukr.net

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ