Підтримати нас

Як допомагають переселенцям в Одесі

Vgoru
Автор статті
31 липня 2022 09:00
3,242
Поширити:

Чимало людей, зокрема й з окупованої Херсонщини, війна приневолила залишити власні домівки та шукати прихистку на вільних територіях, де немає активних бойових дій. Багатьох вимушених переселенців з готовністю приймає Одеса.

Там на одній з адміністративних будівель висить величезний плакат: “Ви не біженці - ви гості нашого міста”. 

І це - не показуха чи перебільшення. Одесити дійсно докладають неймовірних зусиль, щоб налякані, змучені та виснажені втікачі від окупантів оговталися й повернулися до нормального життя. Принаймні, так відчувають та стверджують наші земляки, які змогли вибратися з Херсонщини й знайшли прихисток в Одесі.

Майже без вихідних

У Центрах надання адміністративних послуг та Управліннях соціального захисту населення приїжджим допомагають оформити статус внутрішньо переміщених осіб і скласти заяву на грошові виплати. Пенсіонерам, які отримували пенсії через Укрпошту, пропонують переоформити її і отримувати гроші за місцем проживання в Одесі. У міграційній службі можна відновити втрачені документи, отримати дублікати, оформити внутрішні та закордонні паспорти. Інформація про ті чи інші послуги розміщена, зокрема, на офіційному сайті міста.

Більшість установ працюють наднормово, шість днів на тиждень, бо навантаження на місцеві служби зросло в кілька разів.

Херсонка Ганна, яка в червні виїхала з дітьми до Одеси і вже встигла побігати по усіляких кабінетах, каже:

Усюди - черги, черги, черги… Але робота організована  чітко. І всюди до нас ставилися неймовірно доброзичливо, зі щирим бажанням допомогти. Мене  приємно вразило, що навіть до таких знервованих відвідувачів, як я, тут ставляться з розумінням. Ніхто не дратувався через мою забудькуватість, постійне перепитування, - ділиться пані Ганна.

Також переселенцям надають кваліфіковану медичну допомогу в лікарнях, поліклініках та пологових будинках міста навіть без укладання декларації з сімейним лікарем. Там же проводять  обстеження.  А за потреби біженці можуть проконсультуватися з психологами Центру соціальних служб міськради за телефонами:

  • Олена – 097-560-83-46
  • Лоліта – 067-481-86-44
  • Христина – 067-325-64-39

Для скорішої адаптації внутрішньо переміщених осіб в Одесі відкрили муніципальний Центр сприяння працевлаштуванню й пропонують заякоритися

Тут переселенці можуть отримати інформацію про навчання, спробувати змінити кваліфікацію, знайти роботу на місцевому ринку праці.

А щоб втікачі від війни, які прибувають до Одеси фактично з порожніми руками, протрималися до надходження соціальних виплат чи працевлаштування, їм надають гуманітарну допомогу. 

Спільними зусиллями

У кількох районах міста відкрито Центри надання гуманітарної допомоги, де місцеві волонтери спільно з державою намагаються забезпечити прибулих найнеобхіднішим.

Хто вже зареєструвався в районному Управлінні соцзахисту населення за місцем свого теперішнього проживання, раз на три тижні може отримувати у Центрах продуктові набори: крупи, борошно, молоко, дріжджі, цукор,  олію, консерви та інше.

Можна записатися на гарячі комплексні обіди, а за потребою отримати засоби особистої гігієни, памперси, постільну білизну, одяг, мило та побутову хімію.

Людей по допомогу щодня  приходить дуже багато, кажуть, буває й більше 500, - описує свій похід за гуманітаркою херсонка Ольга. - Проте роздають продукти та речі дуже швидко. Крім того, стояти в черзі весь час не обов'язково. Ми записалися й пішли у справах, а потім повернулися та, відстоявши менше трьох годин, отримали величезний пакет продуктів. Там було й молоко, і фрукти. І ще, на радість мого малого ласуна, - халва, печиво та згущене молоко. А ще волонтери надали мені чимало гігієнічних засобів. Після херсонських дефіцитів та дорожнечі, це для мене стало справжнім  щастям…

Волонтери та благодійники в Одесі дуже активні й допомагають переселенцям з перших же днів війни. 

Наприклад, Одеський благодійний фонд «Шлях до Дому» всі п’ять місяців надає жінкам та сім'ям переселенців з дітьми безкоштовний тимчасовий прихисток, забезпечує харчуванням.

Волонтери Фонду приймають людей на базі Дитячого центру реабілітації та соціальної адаптації «Велика родина», в якому раніше виховувались діти віком від 7 до 15 років із проблемних малозабезпечених родин. Цих дітей спішно евакуювали ще наприкінці лютого, а кваліфікований персонал залишився  й нині опікується сім'ями біженців з Маріуполя, Сєвєродонецька, Херсона, Миколаєва та інших населених пунктів. Організовує фонд і безплатну евакуацію для жінок та сімей з дітьми з Миколаєва та Очакова.

У благодійній організації «Карітас» надають гуманітарну й фінансову допомогу людям, які не отримували її в інших місцях. А ще - створили дитячий Центр, де маленьких біженців реабілітують від пережитих стресів творчістю. Діти займаються по дві години двічі на тиждень. У разі повітряної тривоги працівники перебираються з дітлахами в  укриття, надають їм теплі пледи, організовують цікаве дозвілля - допомагають відволіктися на ігри та розслабитися. За розрахунками організаторів, проєкт “Простору дружнього до дитини” триватиме до 10 місяців. Протягом цього часу волонтери будуть займатися не тільки з дітьми, а й надаватимуть психологічну допомогу їхнім батькам. І хоча “Карітас” - релігійна організація, тут обіцяють допомагати всім нужденним незалежно від їхнього віросповідання.

А гуманітарний центр фонду Platinum Dobro, який відкрили у березні на місці колишнього автосалону, надає першочергову допомогу сім'ям з немовлятами. Тут, окрім стандартних продуктових наборів, можна отримати ще дитяче харчування у вигляді сумішей, каш і пюре, а також підгузки  та гігієнічні засоби  для малюків. Є  одяг і взуття для дорослих та малечі.

Варто відзначити, що маленьким переселенцям в Одесі приділяють особливу увагу.

Щоби порадувати дітлахів, волонтери  не тільки додають до продуктових наборів  солодощі та фрукти, а ще й влаштовують свята для родин з дітьми. 

Наприклад, на святкування  дня сім'ї, дітей переселенців запросили до зоопарку, де влаштували веселе свято у дусі індіанців. Дітлахів розважали аніматори, розфарбовували їм обличчя, влаштовували рухливі ігри, конкурси, танці.  Разом з колективом зоопарку цікаву ідею втілив у життя благодійний фонд “Діти Маріуполя”.

До речі, Одеський зоопарк запрошує усіх переселенців - малих та дорослих - подивитись на різних екзотичних тварин абсолютно безплатно.

Так, родина С. з Херсонщини навідалась туди не у святковий день:

Показали на вході довідку про статус ВПО і цілих дві години блукали по території, розглядаючи тварин, багато з яких бачили вперше. Донька найдовше милувалася малюком, який нещодавно народився в родині мавп, а нас із сином вразили хижаки, які тут, до речі, дуже активні. Бачили вовків, гієн, левів, ягуарів, тигрицю. Шокувало, як рикають леви, - наскільки то потужний звук, не знаю навіть з чим порівняти. А коли  прощалися зі співробітниками звіринця, нас гостинно запрошували знову завітати сюди. Думаю,  прийдемо ще не раз. 

Також безкоштовно можна прогулятися між динозаврами у місцевому Дінопарку, розташованому неподалік.

Втім, для дітей переселенців в Одесі організовують не тільки дозвілля.

Так, нещодавно у підлітків 14-15 років, які через війну зі своїми сім'ями переїхали до Одеси, з'явилась чудова можливість записатися на безкоштовні чотиримісячні курси комп’ютерної графіки та web-дизайну в Одеському корпоративному комп’ютерному коледжі.

Розпочати навчання планують у вересні 2022 року.  Реєстрація проводиться очно за адресою вул. Балківська, буд. 120/2, каб. 404. Докладніше можна дізнатися за телефонами 063-707-36-44 з 9.00 до 17.00 у робочі дні.

І це - лише невеликий перелік тієї турботи та уваги, які одесити дарують вимушеним гостям свого міста.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ