Підтримати нас

У Києві з'явилися провулок Херсонський, вулиця Катерини Гандзюк і площа Чорнобаївська

Vgoru
Автор статті
02 липня 2022 12:00
1,231
Поширити:

У столиці України завершила роботу Експертна група з перейменування топографічних назв, яка функціонує при Київській державній міській адміністрації.

Про це повідомив один із членів групи Олександр Алфьоров. 

Він пояснив, що комісія керувалася дев'ятьма критеріями, які розробила сама. Серед них – усунення дублювання в назвах; унормування назв відповідно до норм сучасного українського правопису; унормування написання імен, прізвищ, звань, титулів;  відповідності назв історичному та культурному простору Києва, доцільності появи тієї чи іншої назви в топонімічній архітектурі Києва; збереження історичного ландшафту Києва та інші.

У результаті цього процесу десятки топографічних назв у Києві змінилися. 

Кілька нових назв мають безпосередній зв'язок із Херсонщиною.

Так, провулок Магнітогорський отримав назву Херсонський. Також вулицю Біломорську перейменували на вулицю імені Катерини Гандзюк, а площа Героїв Бресту перетворилася на Чорнобаївську. 

Деякі нові топоніми досить несподівані. Наприклад, вулиця Достоєвського перейменована на честь відомого британського художника-авангардиста Енді Воргола, а вулиця Володі Дубініна стала вулицею Рея Бредбері – на честь знаменитого американського письменника-фантаста. 

Підсумовуючи роботу групи, Алфьоров додає, що працювати їй було вкрай складно, а від невдоволених новими назвами, ймовірно, зараз у краєзнавців “полетить каміння”. Але, наполягає вчений, відтепер столиця позбудеться ідеологічних та пропагандистських перевантажень періодами й напрямками в назвах. 

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ