Підтримати нас

У Херсонській міськраді взялися відновлювати пів вулиці Суворова

Автор статті
30 червня 2021 05:30
1,390
Поширити:

Одна з найстаріших і "найцентральніших" вулиць Херсона, єдина пішохідна в місті - Суворова - вважається своєрідною "візитівкою" обласного центру.

Але останнім часом таке визначення багатьом херсонцям (та й нашим гостям) навряд чи здасться справедливим. На вулиці давно вже панує строката архітектурна еклектика, яку можна назвати скоріше безладом. Багато історичних будинків занепали й вимагають капітальної реконструкції. Таким, наприклад, є будинок, в якому жив сам Олександр Суворов. Також неймовірно псують картину різні новобудови та недобудови, прибудови, перероблені власниками нерухомості за власним смаком стіни, балкони й усе, що можна спотворити.

Багато будинків стоять порожні: їх або не хочуть експлуатувати господарі, або ніхто не бажає брати їх в оренду.

А справжнім пам'ятником цього архітектурного "карнавалу" стала грандіозна будівля торгово-розважального центру "Суворовський", яка також довгий час пустувала і руйнувалася, а в народі отримала зневажливе прізвисько "одоробало".

Щоправда, зараз нові власники затіяли певні реставраційні роботи на цьому об'єкті, і цілком можливо, що незабаром будівля "оживе".

Освітлення Суворовської (так вулицю часто називають містяни-старожили) також залишає бажати багато кращого. Особливо похмурий вигляд має це місце пізньої осені та взимку, коли тротуари стають пустельними, а навколо поодиноких перехожих ще й кружляють зграї здичавілих собак.

Самі тротуари поступово руйнуються, тріскається плитка, подекуди зяють отвори відкритих люків.

Перша стадія капітального ремонту вул. Суворова була проведена ще у 2003 році, до 225-річчя міста, коли пам'ятник генералісимусу перенесли на початок вулиці, а ділянку від Ушакова до Спартаківського провулка вимостили новою плиткою і встановили нові вуличні світильники. Пізніше реконструювали ділянку до Воронцовської.

З того часу пройшло багато років, і цілком очевидно, що найулюбленішу вулицю містян наспів час знову серйозно "підмарафетити".

Про це задумалися і в Херсонській міській раді.

25 червня під головуванням заступника міського голови Олександра Лук’яненка відбулося перше засідання робочої групи із підготовки заходів проєкт Програми проведення ремонтно-реставраційних робіт фасадів, покрівель будівель та споруд зі здійсненням заходів із доброустрою вулиці Суворова. Передбачається, першим етапом буде збір вихідних даних. Робоча група повинна до серпня поточного року розробити проєкт єдиної концепції відновлення вулиці. Планують відновлення її від проспекту Ушакова до вулиці Воронцовської.

На цьому етапі поки незрозуміло, що саме затіяли чиновники і як вони бачать ту саму єдину концепцію перетворення вулиці. До того ж ще неясно, яким буде загальний кошторис проєкту.

Робоча група буде збиратися у міськраді щоп'ятниці.

Ще можна задатися питанням: чому, хто б не був у Херсоні при владі, вулицю Суворова реконструюють тільки до Воронцовської (колишньої Комунарів)? Адже тягнеться вона і далі, до самої Театральної. І ця ділянка також вимагає пильної уваги депутатів, чиновників, проєктантів, архітекторів і будівельників. Наприклад, сквер неподалік від польського костелу перебуває в такому жахливому стані, що його непристойно демонструвати туристам. Хоча це - один з потенційно дуже привабливих для туризму куточків, який також міг би стати окрасою Херсона.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ