Підтримати нас

Стихійна торгівля: боротьба з тіньовим бізнесом чи зі злиденними бабусями?

Автор статті
11 червня 2021 12:57
1,208
Поширити:

На Херсонщині - черговий виток боротьби зі стихійною торгівлею. Кожного разу, коли влада змінюється і в кабінети "заселяються" нові чиновники, оголошується рішучий і вирішальний бій "стихійникам", на ринки та навіть на вулиці й площі виходять правоохоронні патрулі, які старанно починають виписувати адмінпротоколи порушникам.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Херсонщини, з початку року складено вже майже 600 адміністративних протоколів на порушників правил торгівлі, з яких одна частина виписується “за ст.152 "Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів" КУпАП”, а інша - “за ст.160 "Торгівля з рук у невстановлених місцях" КУпАП”.

Результати цих акцій найчастіше досить скромні. Адже щоразу після того, як люди в формі покинули "п'ятачок", на якому незаконно щось продають, торговці повертаються на ці насиджені місця і продовжують займатися своїм "бізнесом".

Днями автор цих рядків став свідком хрестоматійної картини: кілька чоловіків у поліцейській формі "пресували" бабусь, які на проспекті Святих Кирила і Мефодія в Шуменському мікрорайоні торгують декількома пучками цибулі, кількома десятками яєць, кропом, петрушкою і доморощеними квітами. Жінки обурювалися, адже вони щодня виходять на це місце, щоб додати до своєї мізерної пенсії хоч якісь зайві крихти. Проте всі слухняно згорнули свої лотки.

Втім, кілька підприємців як ні в чому не бувало продовжили торгівлю фруктами та овочами з фур: вони стверджують, що у них є на це дозвіл міськради.

Чи потрібно казати, що вже наступного дня всі торговці були присутні на своїх звичних місцях?

У цій ситуації окремий нюанс - це торгівля морепродуктами. Зараз, коли йде період нересту, рибоохоронний патруль знову активізувався і, як зазвичай, звітує про свій "улов".

З місць повідомляють:

“Загалом встановлено три факти порушення порядку придбання та збуту водних біоресурсів, у ході фіксації яких вилучено 146 кілограмів незаконно виловленої риби: 87 кг ляща (молодь), 57 кг карася сріблястого та 2 кг коропа”.

Неважко здогадатися, що такого роду рейди є не чим іншим, як "косметичними" акціями, які організовують виключно "для галочки". Тому що рибних "точок" і обсягів продукції на Херсонщині незмірно більше, ніж про це повідомляють рибоохоронні патрулі. Але очевидно, що питання у правоохоронців виникають лише до тих громадян, які не змогли як слід "домовитися" з людьми в погонах.

Заключний штрих до цієї сумної картини: на тому ж Шуменському, на ринку по вулиці Лавреньова, кілька жінок щодня виносять лотки і торгують креветками і раками (у тому числі - живими), але ці фігурантки, попри заборону торгувати такою продукцією, належать до касти недоторканних: "пильне" око закону вважає за краще не звертати на них уваги.

Фото Миколи Овчаренка

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ