Підтримати нас

Щасливе сучасне материнство, або Як у селі руйнують бар’єри та стереотипи

Vgoru
Автор статті
08 лютого 2022 16:30
1,802
Поширити:

У селі Східному Музиківської сільської територіальної громади руйнують бар'єри та стереотипи. Один із них - мама в декретній відпустці завжди “прив’язана” до побутових справ, догляду за дитиною та її виховання. Тож часу у неї на саморозвиток бути не може.

До створення проєкту “Щасливе сучасне материнство” (ЩСМ) підштовхнули життєві обставини. Так сталося, що у 2019-20-х роках майже одночасно в декретну відпустку пішли три працівниці місцевого будинку культури та четверо дівчат, які брали активну участь у концертах. Молоді мами хотіли ходити на репетиції, виступати, але їм банально не було з ким залишити своїх маленьких дітей. І постало питання: що ж робити?

Директорка комунального закладу Музиківської СТГ “Східненський сільський будинок культури” Світлана Позняк згадує:

“Почалося все з мрії. Мене разом із колегою Оленою Докієнко, яка пішла у декретну відпустку, осяяла думка про створення такого простору, де б мами могли разом з немовлятами розвиватися, продовжувати активне соціальне життя та комунікувати з однодумцями. Ця ідея нас захопила, ми замислилися - можливо, інші матусі теж про це мріють? Дізналися, хто у нас в селі перебуває в декретній відпустці. Опитали їх: чи хочуть вони займатися, наприклад, хореографією, вокалом, декоративно-ужитковим мистецтвом, спортом; чи готові підтримати фінансово таку ідею, якщо це знадобиться? Отримавши результати опитувань, зрозуміли: наша мрія - не лише наша”.

Ідея сподобалася не тільки мамам малечі, а їх близьким та керівництву громади теж. Ми написали проєкт зі сміливою назвою “Щасливе сучасне материнство”. Мета - створити умови для курсів мамам у декреті та розвивального простору для дітей до трьох років. Після кількох невдалих спроб знайти донора, проєкт підтримала Британська Рада (на 33 906,16 гривні), співфінансувала Музиківська територіальна громада (на 5 300,20 грн).

За ці кошти купили меблі, іграшки для розвитку, набори для творчості, канцелярію (фарби, олівці, розмальовки, пластилін та багато іншого). Місцеві підприємці допомогли доставити обладнання з пошти. Батьки малечі власноруч зібрали столи, стільці, лавки та, своєю активністю  відіграли велику роль в облаштуванні простору для дітей та матусь у приміщенні сільського будинку культури.

Коли простір було створено та повністю облаштовано, з липня 2021 року та щонайменше до 2026 року стартували розвивальні курси для мам Музиківської СТГ, які перебувають у відпустці для догляду за дітьми віком до трьох років.

“Та картинка, яку ми бачили у своїй уяві, ставала реальністю, - ділиться Світлана Позняк. - Місяці кропіткої роботи працівників будинку культури, волонтерів, мам, татусів, бабусь, підприємців, - нарешті почали приносити перші результати. Курси для мам та їхньої малечі відкрилися”.

Загалом проєкт охопив 18 мам і, відповідно, 18 діток села Східного.

“Чи задоволені результатом? - підсумовує директорка клубу. - Так, нам вдалося об’єднати людей, на яких ми спочатку навіть не розраховували. І досягли своєї мети - у мам, крім звичних домашніх справ, з’явилося творче життя. Ба більше, наш колектив поповнився артистичними жінками, а їх малеча не просто грається та “вбиває час”, вона розвивається швидше, ніж сидячи по домівках, адже простір саме для цього й облаштовано”.

Отже, власні мрії бувають корисним не лише для себе, а і для оточення.

Матеріал підготовлено у межах Медіашколи “Вгору”, що проводять Благодійна організація “Фонд милосердя та здоров’я” в партнерстві з Медіаплатформою “Вгору” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Фото з архіву ЩСМ

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ