Підтримати нас

Росіяни намагалися "проекспортувати" до Єгипту вкрадене українське зерно

Vgoru
Автор статті
04 травня 2022 18:09
1,238
Поширити:

Російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 тисяч тонн зерна і спробувало продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію.

Повідомляє Українська правда.

Про це спершу повідомив портал "Миротворець" з посиланням на дані трекінгової системи суден MarineTraffic, інформацію підтвердили в уряді у коментарі ЕП.

Так, судно "Матрос Позинич" завантажило 27 тис. тонн зерна в окупованому Криму і прямувало з ним до єгипетського порту Александрія. "Матрос Позинич" входить до підсанкційної "Об'єднаної суднобудівної корпорації".

Як повідомлялося, російські окупанти крадуть і вивозять зерно на тимчасово окупованих територіях України.

Судно пройшло Босфор 23 квітня і вирушило до Керченської протоки, після чого до 27 квітня знаходилося в Керченській протоці на якірній стоянці порту Кавказ без вантажних операцій. 27 квітня судно вимкнуло АІС (автоматична система ідентифікації, яка має бути ввімкненою для всіх суден згідно міжнародних морських правил).

Вже 28 квітня "Матрос Позинич" було помічено в окупованому Севастополі біля зернового терміналу стивідорної компанії "Авліта", яка в російських реєстрах значиться як "Авал". 30 квітня судно рушило в напрямку порту Александрії (Єгипет).

Міністерство закордонних справ України у коментарі ЕП підтвердило інформацію про вивезені 27 тисяч тонн зерна. Речник МЗС Олег Ніколенко підкреслив, що українські дипломати завадили Росії доставити це зерно в Александрію. 

"За нашою інформацією, нині російська сторона спрямувала судно із зерном, вкраденим на півдні України, в сторону Лівану та Сирії. МЗС вже звернулося до ліванських та сирійських органів, аби вони арештували крадений вантаж, якщо російський сухогруз зайде в їхні порти", – повідомив Ніколенко. "Тримаємо цю ситуацію на особливому контролі."

Ніколенко наголосив, що спустошення тимчасово захоплених населених пунктів на Херсонщині, вивезення звідти зерна та сільськогосподарської техніки, підриває не лише продовольчу безпеку України, але і значної частини світу, залежної від українського продовольства. 

МЗС разом із причетними правоохоронними органами та міжнародними партнерами працюватиме над тим, аби кожна російська компанія, яка буде пов’язана з незаконними оборудками із українським зерном, понесла відповідальність, резюмували у відомстві.

ЕП перевірила, що за останніми даними MarineTraffic судно було на стоянці у порту Кавказ і 4 травня рушило у напрямку Бейрута.

Судно "Матрос Позинич" належить російській компанії ТОВ "Крейн Марін Контрактор", як і "Матрос Кішка" та "Михайло Ненашев". Зазначається, що усі три судна здійснюють регулярні рейси з можливим вивезенням зерна з окупованого Криму.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ