Підтримати нас

Приміщення виставкової зали в Херсоні стало на крок ближчим до приватизації

Автор статті
02 листопада 2021 17:34
1,175
Поширити:

Винести на розгляд сесії проєкт рішення, в якому йдеться про включення приміщення виставкової зали Спілки художників у приватизаційний перелік підтримали сьогодні, 2 листопада, на координаційній раді Херсонської міськради.

Це означає, що на наступній сесії, яка відбудеться 5 листопада, приміщення виставкової зали може стати на крок ближчим до приватизації, якщо відповідний проєкт рішення підтримають депутати своїми голосами.

Виключити зі списку приміщення виставкової зали на засіданні координаційної ради запропонувала депутатка від фракції “Європейська солідарність” Оксана Погомій. Але цю пропозицію не підтримала необхідна більшість депутатів. 

Також депутатка пропонувала забрати це приміщення в обласної організації Спілки художників й створити муніципальну виставкову залу. Так художники й надалі зможуть проводити свої експозиції, а місто доглядатиме за приміщенням самостійно. Проте і цю пропозицію майже одноголосно не підтримали.

Чиновники аргументували включення у приватизаційний список приміщення зали тим, що коли здійснили вихід на об'єкт, він був зачинений. Тому зробили висновок, що виставки у залі не відбуваються. Також нарікали на договір, укладений зі Спілкою художників, за яким вони отримали приміщення у безоплатне користування, а це недоотримані кошти до міської казни. Показували на засіданні фото фасаду приміщення, яке має тріщини.

Тут важливо уточнити, що виставкова зала на даний час дійсно зачинена. Але не тому, що не функціонує, а через карантинні обмеження “червоної” зони, яка запроваджена нині в Херсоні. Водночас, коли в місті були послаблені карантинні обмеження, зала працювала щодня й оновлювала експозиції кожного тижня. Тому аргумент про непрацюючу виставкову залу є маніпулятивним і вводить в оману. 

Цікаво, що депутати вирішили “зглянутися” над приміщеннями по вул. Перекопська, 5, де розташовується Херсонський обласний благодійний фонд “Мангуст”. У ньому надають допомогу наркозалежним та ВІЛ-позитивним людям. Не стали віддавати під можливу приватизацію приміщення по провулку Пугачова, 5, де розміщається Херсонська міська громадська організація "Центр сімейної реабілітації дітей-інвалідів та дітей з інвалідизуючими захворюваннями "Софія".

З цими організаціями планують укладати договори про оренду напряму, без проведення аукціону. Припускаємо, що дані приміщення не настільки цікаві для подальшого продажу.

Ігор Колихаєв зазначив, що внесення до приватизаційного переліку об'єктів не обов'язково може завершитися відчуженням. У міській раді можуть призначити аукціон на визначення орендаря, який виграє той, хто запропонує вищу ціну й далеко не факт, що це буде Спілка художників.

Окрім приміщення виставкової зали у приватизаційному переліку чимало об'єктів, де розміщуються громадські організації. Наприклад, без приміщення ризикує залишитися Херсонський обласний центр фізичної культури та спорту інвалідів "Інваспорт", де займаються діти з аутизмом, синдромом Дауна тощо. 

Тому наміри міської влади виглядають, як наступ на громадський сектор Херсона. Це стає зрозуміло, якщо подивитися на повний перелік об’єктів у проєкті рішення Херсонської міськради №5186, які можуть бути проданими вже найближчим часом у разі його підтримки більшістю депутатами. Повторимося, що сесія, де розглядатимуть це питання відбудеться 5 листопада.

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ