Підтримати нас

Під шумок коронавірусу Міноборони хоче подовжити старі угоди з «порошенківськими» годувальниками

Автор статті
20 березня 2020 14:00
754
Поширити:

Кабінет міністрів України 18 березня підтримав законопроект про продовження до кінця 2020 року договорів на послуги із забезпечення харчуванням військовослужбовців ЗСУ та МВС, які діяли у 2019 році.

Про це стало відомо з засідання уряду, пишуть Наші гроші.

Перший заступник міністра оборони Іван Руснак повідомив уряду, що переможці торгів нібито відмовились надавати послуги харчування, посилаючись на форс-мажорні обставини, пов’язані з введенням обмежень по заходам щодо протидії коронавірусу. Внаслідок цього нібито виникла загроза зриву безперервного забезпечення харчуванням військовослужбовців ЗСУ і МВС. Тому Міноборони пропонує продовжити право надавати ці послуги у 2020 році за договорами 2019 року шляхом прийняття змін до закону про бюджет 2020 року.

Також Міноборони вирішило звернутися до правоохоронців для з’ясування причин та обставин, які склалися в результаті проведення торгів і відмови постачальників від надання послуг. Про які саме торги та постачальників йдеться, та хто відмовляється годувати солдатів – Руснак не сказав.

Міністр економіки Ігор Петрашко запропонував урахувати це питання в загальному законопроекті про зміни до бюджету. Його підтримав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Проте Іван Руснак заявив, що терміни надання послуг спливають 21 березня. За його словами, якщо Верховна Рада не встигне розглянути цей законопроект 19-20 березня, то Міноборони не зможе годувати 252 військові частини. З огляду на це прем’єр-міністр Денис Шмигаль запропонував підтримати законопроект окремо. Рішення прийняли.

Міноборони оголосило чотири тендери на послуги із забезпечення харчуванням військових загальною очікуваною вартістю 234,37 млн грн. лише у лютому 2020 року, коли вже скінчився термін угод з попередніми годувальниками. У цих тендерах ніде не згадується пряма відмова переможців надавати послуги.

Два тендери щодо Заходу, Харкова, Луганська, Донецька, Одеси, Миколаєва і Херсона виграло ТОВ «Понтем.УА». Замовник з 2 березня планує укласти з ним дві угоди на суму 118,79 млн грн. однак досі не уклав. Ще по одній процедурі вартістю 39,54 млн грн йдуть переговори з ТОВ “Морінс Лтд”. Четвертий тендер щодо Полтави, Сум, Києва, Чернігова, Житомира і Черкас відмінили через відхилення єдиного учасника «Понтем.УА» за неусунення недоліків протягом доби після ознайомлення з ними. Згодом цей тендер знову оголосили з меншою очікуваною вартістю. На нього прийшли три компанії: ТОВ «Преміум Фінанс Груп», ТОВ «ОК Ленд Фуд» і ТОВ «Преміум Компані». Перші дві відхилили за неусунення недоліків протягом доби, а рішення замовника щодо третьої за результатами переговорів очікується.

У 2019 році діяли договори Міноборони щодо цих послуг із такими постачальниками:

  • ТОВ «Військсервіс-Волонтер» на поточну суму 1,06 млрд грн.
  • ТОВ «Преміум Фінанс Груп» на поточну суму 476,04 млн грн.
  • ТОВ «Маяк-Південь» на поточну суму 262,23 млн грн.
  • ТОВ «Продторг-НГ» на поточну суму 97,70 млн грн.

«Військсервіс-Волонтер» і «Продторг-НГ» входять у групу, яку «Наші гроші» раніше називали «ГенералЄнакіївські» через зв’язки з вищим генералітетом Міноборони часів Михайла Єжеля і зв’язки з угрупуванням нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Ця група різко збільшила свій тендерний ареал за часів Петра Порошенка завдяки лояльному ставленню з боку радника президента Юрія Бірюкова та вищого керівництва Міноборони, та критичному їх ставленню до конкурентів цієї групи.

Фірма «Преміум Фінанс Груп» відносить до групи «білоцерківських», а «Маяк-Південь» – «кримських» годувальників армії. Усі три групи отримують підряди з часів Януковича.

Окрім послуг харчування армія ще більше коштів витрачає на закупівлю продуктів для армійських їдалень. Для них Міноборони цього року провело 11 закупівель щодо постачання комплектів продуктів харчування за каталогом. Нині укладено 10 таких договорів на поточну суму 1,13 млрд грн. і на підході ще один із ТОВ «Понтем Експрес.УА» на 250,00 млн грн.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ