Підтримати нас

Переселенці - невидимки

Vgoru
Автор статті
05 квітня 2018 14:30
774
Поширити:

До юристів Херсонського офісу Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» звернулася пані Людмила*, яка разом з чоловіком і двома дітьми влітку 2014 року виїхала з окупованого Донецька.

Жінка розповіла про ситуацію, яка просто не вкладається у межі здорового глузду. Але — про все по порядку.

У липні 2014-го, - розповідає жінка. - до Донецька  зі звільненого Слов’янська перебралися бойовики під командуванням сумнозвісного Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). Було зрозуміло, що місто стане одним з епіцентрів загострення ситуації на Донбасі. На околицях вже почалися обстріли. Залишатися було вкрай небезпечно”.

Спочатку родина виїхала до звільненого Краматорська, сподіваючись на відносно швидке звільнення Донецька. Але згодом, коли стало зрозуміло, що треба шукати нову домівку надовго, знайшли її у Херсоні. Живуть у нашому місті з жовтня 2014 року. Дорослі працюють, діти навчаються у школі. Єдина допомога, яку ця родина, як і багато інших переселенців, отримує від держави, - гроші на відшкодування витрат на житло і комунальні послуги: по 1000 грн. (знедавна, раніше було 880 грн.) на дитину і по 440 грн. - на кожного працездатного члена сім’ї.

Але коли Людмила у жовтні 2017 року прийшла до управління праці та соціального захисту населення Суворовської районної у місті ради, щоб подати заяву на подовження виплати допомоги,  дізналася, що вона та її діти... не мають права на гроші від держави. Підстава: місце реєстрації жінки. Зареєстрована вона у своєї матері, яка живе в Іловайську. А цього міста немає в останній редакції переліку населених пунктів, де наші органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Тому переселенці з Іловайська стали “невидимими” для державних органів, які приймають рішення про надання допомоги.

Так, з Іловайська, міста, яке неодмінно виникає у пам’яті, коли згадуєш події на Донбасі 2014 року! Ось така вийшла нісенітниця.

Іловайськ, - каже Людмила, — місто районного значення в Донецькій області, підпорядковане Харцизькій міській раді, тобто, не є повністю самостійною адміністративно-територіальною одиницею. І тому віднедавна воно відсутнє в урядових списках населених пунктів, що не контролюються українською владою або належать до лінії зіткнення (містяться у розпорядженні Кабінету Міністрів №1085-р). Там вказане тільки місто Харцизськ. Тож така прикрість вийшла через чиновницьку недбалість. До речі, до останньої редакції переліку не внесли не тільки Іловайськ, а й ще чимало населених пунктів. І переселенців, які через це постраждали, багато. У Херсоні, наскільки мені відомо, - кілька десятків людей”.

В Управлінні праці та соціального захисту населення Суворовської районної у місті Херсоні ради жінці рекомендували самостійно довести, що місто, в якому вона прописана, розташоване на тимчасово неконтрольованій території.    

...Рекомендуємо вирішити питання щодо надання відповідних документів згідно діючого законодавства про те, що ваше житло зруйноване або стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції. Звернутися до антитерористичного центру при Службі безпеки України щодо надання підтвердження належності м. Іловайськ до відповідного переліку населених пунктів”, - написано у письмовій відповіді, яку отримала Людмила.

Друзі по нещастю, інші переселенці, - продовжує свою розповідь Людмила, - поділилися зі мною, що в аналогічній ситуації зверталися до Антитерористичного центру (АТЦ) при СБУ, і звідти надавали відповідь, яка офіційно підтверджувала розташування Іловайська на тимчасово непідконтрольній території. Але мені у АТЦ відповіли, що надання інформації про внесення населених пунктів до переліку розташованих на неконтрольованій території не входить до компетенції цього підрозділу”.  

“Ця бюрократична деталь вплинула на життя сотень переселенців, - каже юрист Херсонського офісу Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» Костянтин Капошилін, — адже за постановою Кабміну № 370 отримувати адресну допомогу можуть лише внутрішньо переміщені особи з населених пунктів, які є в цих списках, ті, чиє житло зруйноване, і ті, хто виїхав з окупованої території (юридично такою визнано тільки Крим). В той час, коли Іловайська трагедія, де за офіційними даними загинула найбільша у зоні АТО кількість українських військових, стала одним із символів українсько-російської війни, органи влади вимагають від мешканців цього міста підтверджень, що воно дійсно окуповане. Абсурдність такої вимоги додатково підкреслюється й тим фактом, що Міністерство оборони України на своєму офіційному сайті щодня публікує мапу бойових дій на Донбасі  із визначенням окупованих міст та сіл. І на цій мапі можна легко визначити, де розташований Іловайськ”.

Юрист підготував листа до Донецької обласної державної військово-цивільної адміністрації із вимогою  надати відомості  про теперішній статус Іловайська. Результатом, як розповіла Людмила, стало розширення списку населених пунктів, розташованих на тимчасово неконтрольованій території.

До переліку додали кілька населених пунктів, у тому числі — й Іловайськ, - каже жінка. - Як мені відомо, внесли ті населені пункти, з яких виїжджали на підконтрольну українській владі територію люди і потім скаржилися, зверталися у правозахисні організації”.

Таким чином зусилля правозахисників, у тому числі і юристів Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір», допомогли вимушеним переселенцям відстояти свої права.  

*прізвище та ім’я змінені з етичних міркувань.

Адреса Центру безоплатної первинної правової допомоги: пр. Ушакова, 37, каб. 115 (будівля Херсонської міської ради).

Графік роботи юристів: понеділок – четвер з 9.00 до 17.00. По п’ятницях з 9.00 до 15.45. Обідня перерва з 12.00 до 13.00.

P. S. Центр безоплатної первинної правової допомоги створений Херсонським офісом Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» за підтримки Херсонської міської ради та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках проекту «Енергія змін».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ