Підтримати нас

Напередодні культурологічного мінорного міксу — вечора-реквієму “Пам’ятаємо”

Автор статті
14 травня 2021 10:38
1,867
Поширити:

Перед кінотеатром "Україна" в Херсоні 13 травня виросла величезна сцена. Місто готується до вечора-реквієму, присвяченого вшануванню пам’яті трагічних подій, що сталися з кримськотатарським народом 18 травня 1944 року.

Захід відбудеться 15 травня о 20.30 і вперше пройде у нестандартній художній формі. Що  побачать херсонці і чому саме так, розповідали на пресконференції організатори цієї масштабної події.

Сцена біля кінотеатру "Україна".

«Усі депортації за своєю суттю злочинні, але ця була якоюсь звірською», - вважає Ібрагім Сулейманов, директор з розвитку Благодійної організації «ККСЦ "Куреш"», і вважає, що сьогодні дуже важливо розповісти справжню історію, яку замовчували майже 70 років, яку нещадно переписували, і на державному рівні вшанувати безвинно загиблих — у дорозі та за кілька місяців після депортації від хвороб і голоду померла майже половина всього населення кримських татар. Пан Ібрагім наполягає, що стосовно тих подій 1944 року варто використовувати термін “геноцид”. Та й сама дата 18 травня офіційно є Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 

Директор з розвитку Благодійної організації «ККСЦ "Куреш"» Ібрагім Сулейманов

Режисер вечора-реквієму Владислав Троїцький вважає для себе великою честю участь у цій події, але не має наміру заглиблювати глядача без останку у трагедію: “Ми віддаємо належне трагедії, шануємо, пам'ятаємо, але при цьому будуємо наше завтра!”

Режисер Владислав Троїцький

Режисер Владислав Троїцький, засновник і президент міжнародного мультидисциплінарного фестивалю ГогольФест, кажучи про важливість пам'ятати і знати свою історію, згадав і слова Василя Стуса: «На жаль, в Україні культура починається кожен раз з нуля».

Створений ним музичний перформанс дасть змогу побачити і відчути, через що довелося пройти цілому народу - життя кримських татар в Криму до депортації та події ночі 18 травня 1944. Спогади тих, хто пережив геноцид, почуємо з вуст відомого актора і режисера Ахтема Сеітаблаєва, а кримськотатарські колективи занурять у світ культури цього народу. Родзинкою події буде участь етногурту Даха Браха та співачки Джамали — потужне поєднання української та кримськотатарської культур. Будівля кінотеатру “Україна” стане полотном для світлової проєкції. “Цей вечір-реквієм буде не про "показати і розповісти", а про "відчути"” — наголошує режисер.

Макс Демський (в центрі). Фото Лариси Жарких

А після спілкування офіційного була можливість розпитати докладніше організаторів події — директора з розвитку Благодійної організації «ККСЦ "Куреш"» Ібрагіма Сулейманова і директора «ГогольФесту» Макса Демського.

- Панове, як народилася нова ідея, нова форма?

Ібрагім Сулейманов: Наша організація вперше за історію Херсона провела мітинг 18 травня 2014 року, тоді формат мітингів, на мій погляд, був дуже актуальним. У 2015-16 роках мітинги були дуже масштабні, більше тисячі людей виходило на площу. Але потім цей захід втратив ефективність і масовість, і ми шукали новий формат, який був би найбільш ефективним з точки зору донесення наших меседжів до більшості громади Херсона, який би об'єднав культуру, мистецтво, трагедію — і через мистецтво донести до глядачів цей біль, який пережив кримськотатарський народ. У нас навіть був сценарій з тими ресурсами, які ми мали на той час - кримськотатарські колективи, які перебувають у Херсонській області.

- І яким чином ви зустрілися з ГогольФестом?

Макс Демський: Ми ж постійно закидаємо якісь вудки, робимо щось. Люди знаходять один одного через інших людей.

Ібрагім Сулейманов: Є така теорія 6 рукостискань — насправді, так, мабуть, і відбулось. У нас була ідея, ми її виношували не один рік, і навіть знаходили ресурси, але пандемія внесла свої корективи. Потім з допомогою Оксани Глєбушкіної (виконавча директорка ГО «Громадський центр «Нова генерація» - прим. ред.) знайшли таких партнерів, як Агентство США з міжнародного розвитку USAID, ГогольФест — і диво відбулося.

Макс Демський: Ось ми пологи цієї ідеї і приймаємо.

Ібрагім Сулейманов: Цього року це зовсім інший рівень фінансування, і тому масштабний захід за участі зірок став можливим, тільки коли долучили таких потужних партнерів. Звичайно, потім приєдналися і Джамала, і Даха Браха.

- Але ж ви не відмовилися від участі кримськотатарських колективів?

Ібрагім Сулейманов: Самодіяльні колективи — це один із основних елементів, на них і будується цей культурологічний мінорний мікс.

- На такі події ГогольФест відгукується вперше?

Макс Демський: Для нас цей досвід не новий. Ми робили масштабну подію про голодомор для 5 президентів в опері в Києві у 2008 році. Ми переосмислюємо історичну спадщину і пропонуємо людям подивитися на неї з більш актуальної точки зору, по-новому. 

- А звернення до історії кримських татар?

Макс Демський: З одного боку, колаборація такого масштабу, можливо, перша, але, за великим рахунком, ми постійно так чи інакше взаємодіємо. Хочу нагадати, що 4 роки тому гурт Даха Браха записав разом із Джамалою пісню. Ахтем Сеітаблаєв грає у виставах Влада Троїцького, ми постійно перетинаємося між собою.

Тож з нетерпінням чекаємо на реалізацію цієї грандіозної ідеї.

І наостанок, як відбуватиметься вечір-реквієм і чого чекати всім, хто зацікавився подією.

  • З 18.00 до 22.30 буде тимчасово перекрито рух транспорту - по проспекту Ушакова (від вул. Преображенської до вул. Гагаріна), пл. Свободи (від вул. 295-ої Херсонської стрілецької дивізії до просп. Ушакова).

  • Перед сценою встановлять кілька сотень стільців з урахуванням карантинних обмежень. Вхід у цю зону безкоштовний, але кількість сидячих місць обмежена. Спостерігати за подією можна буде поза цією зоною, по всій площі Свободи — але стоячи. Організатори просять всіх дотримуватися правил і карантинних обмежень.

  • Є сподівання, що 15 травня буде продовжено час роботи громадського транспорту, але підтвердження від мерії організатори ще не мають.

Організатори: Благодійна Організація «ККСЦ «Куреш» спільно з ГО “ГОГОЛЬFEST”, Агенцією США з міжнародного розвитку USAID, та за підтримки ГО “Нова генерація”.

Фото ГогольФест

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ