Підтримати нас

Мандрівний Docudays UA завітав до Новотроїцького

Автор статті
29 листопада 2019 10:00
797
Поширити:

Мандрівний фестиваль Docudays UA дістався найвіддаленішої точки у своїй подорожі Херсонщиною. Цього тижня, 28 листопада, регіональна команда фестивалю побувала у Новотроїцькому.

Хоча це селище міського типу, воно все ж більш схоже на місто. Чисте з просторими вулицями, привітними людьми та смачною кавою – маленьке місто. Місцевий Будинок культури хоча і схожий на своїх «колег» у Чаплинці, Брилівці та інших селах, все ж виглядає трохи по іншому. Наче елегантний мужчина, готуючись до свята, напрасовує сорочку та одягає костюм, Новотроїцький будинок культури весь охайний з блискучою натяжною стелею, частково охоплений ремонтом, готується до зимових свят.

Повна зала старшокласників сміливо проголосувала за перегляд фільму «Чистильники», німецьких режисерів Ганса Блока та Моріца Різевіка. Регіональна координаторка Мандрівного фестивалю Docudays UA, юристка та керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров'я» Олена Старюк запропонувала дітям самим обрати фільм, щоб всім було цікаво.

Нагадаємо, цього року тема фестивалю звертає увагу на проблеми безпеки в цифрову епоху. Через запитання «Дозволити програмі змінити вашу свідомість?» фестиваль  розмірковує над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності та які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, криються в цифровій мережі.

Стрічка «Чистильники» розкриває таємниці «цифрових сміттярів», яких Кремнієва долина відібрала з тисяч людей, доручивши видаляти «невідповідний» вміст із інтернет-сторінок. Зазвичай «чистильник» щодня проглядає й оцінює тисячі складних для сприйняття зображень, від світлин із місць бойових дій до порнографії. Таке не минає безслідно для психіки. Проте за їхньою роботою стоять фундаментальні запитання: що перетворює зображення на мистецтво або пропаганду і що визначає журналістику.

Школярі дивилися фільм із захопленням, іноді ховаючи свої емоції за несміливим смішком, а інколи опускаючи очі від справді відвертих сцен.

«Я не знала, що такі люди існують. Тобто, що взагалі такі професії в світі є. Це жахлива робота, яка ламає психіку», - прокоментувала фільм юна глядачка.

На питання координаторки Мандрівного чи хотів би хтось працювати чистильником, одна мужня дівчинка відповіла, що хотіла б мати таку роботу та допомагати людям.

Після перегляду та обговорення фільму представниця Мандрівного фестивалю Docudays UA Інна Кодратьєва розповіла як можна відкрити кіноклуб медіа-просвіти Docudays UA, влаштовувати покази, дивитись документальні фільми та проводити обговорення на різні теми.

Хотілося б сподіватись, що все ж у майбутньому про нашу цифрову безпеку будуть дбати програми та комп’ютери, а не живі люди  «розгрібатимуть» наше інтернет-сміття.

Відкриті покази в Херсоні відбудуться з 1 по 10 грудня,  традиційно в кінотеатрі Мультиплекс.

Стежте за анонсами на сторінці і Мандрівний фестиваль Docudays UA на Херсонщині.

Фестиваль – не політичний і не комерційний.

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ