Підтримати нас

Квазі республіки - це не новинка для Півдня України

Vgoru
Автор статті
21 червня 2022 07:37
2,016
Поширити:

Наразі окупаційна влада Херсонщини продовжує розбурхувати місцевих жителів своїми незрозумілими рішеннями та заявами. Нещодавно ще "гуляла" російськими ЗМІ інформація про створення так званої "ХНР", яку проштовхували колаборанти Сальдо та Стремоусов.

Цікаво, що понад 100 років тому також були потуги до створення так званих квазі республік на Півдні України. У період 1917-1920 років на території Херсонської губернії* відбувалися селянські повстання. Після одного такого повстання проти денікінської армії** у 1919 році була сформована Висунська республіка на Миколаївщині. Свою назву вона отримала від села Висунське, яке стало центром селянської республіки.

У середині вересня 1919 року розпочалося це повстання. 500 партизанів на чолі з есерами та більшовиками почали вести бойові дії проти білогвардійців. Наприкінці цього місяця селяни підійшли до Херсона та обстріляли місто гарматами. А вже 7 жовтня була проголошена Висунська республіка під радянським керівництвом. До складу "уряду" увійшли есери і більшовики, серед них виділялися С. Юхименко, П. Тишевський, М. Луняк. Квазі утворення "офіційно" розповсюджувало свою владу на 15 населених пунктів, що займали територію 1750 кв.км. 

До речі, керівники “республіки” також намагалася вводити свої гроші, але щось пішло не так. Тут одразу згадується радянський фільм “Весілля в Малинівці”. Зараз також окупанти намагаються вводити в Херсоні свої російські “фантики”. Недарма кажуть, що історія циклічна, і все повторюється.

Яка ж була доля цієї "республіки"? Її знищили. Це стало результатом протистояння більшовиків і білогвардійців на теренах Півдня України. Вже 21 листопада 1919 року денікінці захопили Висунське та влаштували там справжню різанину. Частина повстанців об'єдналися з силами іншої квазі республіки - Баштанської***, яка також не довго проіснувала. А інша частина селян приєдналися до більшовицьких загонів, у складі з якими воювали до встановлення радянської влади на Херсонщини у 1920 році.

Маємо впевненість, що ніякого “ХНР” не буде на території Херсонської області. І найближчим часом Збройні сили України звільнять наш регіон.

*Херсонська губернія - губернія на півдні європейської частини Російської імперії від 1802 до 1921 року (до 1802 року Миколаївська). Вона охоплювала сучасну Миколаївську, частину Одеської, Херсонської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей України, а також частину Молдови. Адміністративний центр — місто Херсон.

**Біла армія - військово-політичний рух різнорідних у політичному плані сил, сформований під час Громадянської війни 1917—1923 років у Росії з метою повалення радянської влади. Включав у себе представників як поміркованих соціалістів і республіканців, так і монархістів, об'єднаних проти більшовицької ідеології, які діяли на основі принципу «Великої, єдиної і неподільної Росії».

***Баштанська республіка - селянська повстанська республіка на території сучасної Миколаївщини періоду Української революції 1917–1921 років. Назву республіка отримала за балкою, в якій розкинулось село Полтавка.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ