Підтримати нас

Kherson Art Hub як «лакмусовий папірець» для Херсонської облради

Vgoru
Автор статті
06 листопада 2017 07:15
1,213
Поширити:

Третього листопада відбувся Круглий стіл з питань майбутнього найстарішої кінозали Херсону «Ілюзіон» і культурного центру Kherson Art Hub.

Голова обласної ради Владислав Мангер і чиновники, заступниця голови облради Оксана Рукавішнікова і депутатка облради, а з недавніх пір — радниця голови Оксана Булахова – усі троє говорили про бажання бачити і Kherson Art Hub, й «Ілюзіон» діючими та суспільно корисними. Але як тільки розмова торкалася конкретних питань, тональність змінювалася настільки, що ставало очевидним: наміри у представників облради прямо протилежні.

Більш того, виявилося, що голова облради досі не усвідомив значення “Ілюзіону” для культурного життя нашого міста. Впродовж усього круглого столу він демонстрував свою войовничу необізнаність, іноді навіть намагався “строїти” керівника Kherson Art Hub Леоніда Єжурова та інших представників громадськості, які створили в Херсоні унікальний культурний молодіжний центр власними силами, без фінансової підтримки з боку влади.

Апофеозом його спітчу стало припущення Владислава Мангера про причину великого історичного значення “Ілюзіону” для нашого міста:

"Може, там Шевченко свої вірші писав" (відео з 29 хв. 37 сек по 29 хв. 46 сек.). 

 

Майже з самого початку замість пошуку можливостей для відновлення “Ілюзіону” та продовження діяльності Kherson Art Hub, керівництво облради затіяло гру “хороший та поганий коп”, де “хорошим” намагався (не завжди вдало) бути Владислав Мангер, а “поганих” грали дві Оксани — Рукавішнікова і Булахова, які допомагали йому “прикривати фланги. Остання так старалася (вона працює на цій посаді недавно, і, мабуть, на “бойовому хрещенні” старалася продемонструвати всі свої здібності), що в присутніх від її сварливого крику закладало вуха, а від маніпулятивних “кульбітів” аудиторія зачаровано німіла.

Оксана Булахова.

Оксана Рукавішнікова.

І навіть після закінчення круглого столу Оксана Булахова не змогла вийти з ролі – продовжувала нападати. А потім іще й під час обговорення круглого столу в соцмрежах.

 Оксана Рукавішникова взагалі заявила, що у разі відновлення діяльності “Ілюзіону” за кошти обласного бюджету його треба буде віддати... усім громадським організаціям (відео з 1 год. 11 хв. 22 сек. по 1 год. 11 хв. 48 сек.).

Що це означає, ніхто так і не зрозумів. 

Можливо, чиновниця хотіла сказати: мовляв, які дрібниці, ну, вклали у ремонт ентузіасти власні кошти, ну, зробили на ентузіазмі в Херсоні унікальні культурні програми, ну, подумаєш! Гнати їх треба за це в шию! А їхню працю давайте віддамовсім! Така логіка шановної заступниці голови облради? Якось стає страшно і за долю облради, й за область в цілому... 

Громадські діячі намагалися пояснити чиновникам, чому “Ілюзіон” важливий для Херсона.

Голова обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий порівняв колишній кінотеатр, а зараз (поки що, принаймні) - Kherson Art Hub з храмом:

“У “застійні” часи, коли панувала комуністична ідеологія, саме у цьому кінотеатрі збиралися інтелектуали та діячі мистецтва, щоб поспілкуватися, подивитися фільми, які у місті ніде більше не демонструвалися, фільми, які тоді були майже забороненими, а зараз стали кінокласикою, наприклад, нові стрічки Андрія Тарковського. Це місце - “намолене”, бо має свою неабияку історію і, так би мовити, особливу ауру, яка приваблює прогресивно мислячих і творчих людей”.

Активістка громадської організації “Успішна жінка” Анжела Литвиненко зазначила, що робота таких організацій як Kherson Art Hub створює у місті середовище, яке формує освічене і висококультурне суспільство.

“Основний напрямок моєї роботи — протидія торгівлі людьми, - сказала вона. - Але я теж зацікавлена у розвитку культури, бо переважна більшість наших співвітчизників, які потерпають від експлуатації, потрапляють у різні форми рабства, - люди із вкрай низьким рівнем культури, їх інтереси не сягають далі забезпечення елементарних, базових потреб. Тому одним з пріоритетних своїх завдань я в вважаю сприяння розвитку культури, розвитку громадської ініціативи”.

Депутат обласної ради, голова комісії з питань освіти, науки, культури і спорту Володимир Шадрін підтримав активістів. Він розповів, що у Львові, де дуже дбають про розвиток туризму, влада підтримує культурні осередки і включає в туристичні маршрути місця, де реалізуються різні мистецькі проекти, вказує їх у путівниках.

Леонід Єжуров презентував на круглому столі звіт про роботу Kherson Art Hub за увесь період існування: з березня 2016 року - понад 300 різних заходів! Архітектор Андрій Луцик представив проект культурного центру на вул. Гімназичній, 30 “А”, який має стати осучасненим продовженням “Ілюзіону”.

Реакція представників керівництва облради на виступи громадських діячів і на презентації про Kherson Art Hub та його майбутнє була, м’яко кажучи, дивною.

Виступи громадських діячів і розповідь про роботу культурного центру посадовці пропустили “повз вуха”. Владислав Мангер потім навіть перепитував у активістів, чим люди займаються у Kherson Art Hub.

А презентація про бачення розвитку культурного центру була сприйнята в штики. Голова облради дорікав активістам, що вони прийшли до нього з таким проектом, який придатний для представлення перед потенційними інвесторами.

А обласна рада, яка вирішує, як розподіляти бюджетні гроші, хіба не інвестор у певному розумінні? До речі, заступник голови обласної ради Оксана Рукавішнікова похвалилася, що запроваджуються нові методи роботи, і у день, коли проводився круглий стіл, 3 лютого, пройшов конкурс проектів розвитку територіальних громад, на якому були підтримані 21 проект із загальним кошторисом понад 2,5 млн. грн. Тобто, можна сказати, що на цьому конкурсі теж були представлені інвестиційні проекти. Тільки віддача від бюджетних інвестицій у переважній більшості випадків — не прибуток, а покращення життя людей на певних територіях, більш висока якість надання медичних, освітніх та інших соціально важливих послуг, позитивні інфраструктурні зміни, розвиток культури... А напрямок роботи Kherson Art Hub — саме розвиток культури.

Тоді чому до одних “інвестиційних проектів” керівництво облради ставиться схвально, а інші не сприймає? Де логіка?

Але ще менше логіки і здорового глузду було у вимогах до керівника Kherson Art Hub зробити діяльність установи рентабельною. І Владислав Маргер, і “дует” “Дві Оксани” говорили про необхідність залучення грантових коштів на розвиток культурного центру, дорікали Леоніду Єжурову, що затягнулася на півроку реєстрація громадської спілки МКР (мережа культурного розвитку) «Арт Хаб Ілюзіон», яка могла б стати грантоотримувачем.

Але навіть якщо б громадську спілку вдалося зареєструвати не за півроку, а за півдня, чи навіть за півгодини, шанси отримати якісь гранти навіть у середньостроковій перспективі були б нульовими. І винен у цьому не Леонід Єжуров чи ще хтось з громадських діячів. Винні посадовці Херсонської обласної ради, які “благословили” виставлення на приватизацію будівлі за адресою: вул. Гімназична, 30 “А”. Вперше це було зроблено у грудні 2016 року, вдруге — у квітні цього року.

Шановні посадовці, жодна донорська організація не дасть ані копійчини, якщо є сумніви у реалізації проекту, на який виділяється фінансування!

А конфлікт з власником приміщення і неможливість вже протягом майже року нормально працювати — більш, ніж вагома ознака нестабільності і підстава для сумнівів. Тому не Єжурова, чи ще когось з громадськості треба звинувачувати у тому, що діяльність Kherson Art Hub не приносить грошей.

Не менш безглуздим було й звинувачення керівника культурного центру у тому, що в “Ілюзіоні” майже не проводилися комерційні заходи. Діяльність культурного центру з самого початку його роботи мала перш за все соціальне спрямування.

Та й як проводити в “Ілюзіоні” заходи, які давали б гроші, якщо були відсутні елементарні умови для відвідувачів? І теж — не з вини Єжурова. Наприклад, з літа обласне комунальне підприємство “Кіновідеопрокат”, на балансі якого знаходиться будівля на вул. Гімназичній, 30 “А”, припинила там водопостачання, через що було неможливо користуватися туалетом. Тобто, були створені ду-у-у-уже “сприятливі” умови для проведення платних заходів.

До речі, ані керівника, ані жодного співробітника “Кіновідеопрокату” на круглому столі не було.

Загалом цей захід справив таке враження, що посадовці облради заздалегідь були не налаштовані на конструктивну роботу, а мали вже готове рішення – негативне для Kherson Art Hub. Але завдяки втручанню депутатів облради Олександра Шумея, Марини Чернишової, Володимира Шадріна та Дмитра Бутрія, які стали на захист культурного центру, чиновникам довелося “перелаштовуватися на марші”. Депутати впродовж усього засідання наполегливо намагалися отримати від посадовців облради конкретну інформацію (зокрема про кошти, необхідні для роботи Kherson Art Hub, бо чиновники називали різні суми).

Виступає Олександр Шумей.

У той час, як Владислав Мангер та його асистентки усіляко намагалися завести розмову в глухий кут — чи не для того, щоб у фіналі звинуватити представників громадськості у небажанні домовлятися?

Врешті решт Владислав Мангер вчинив за принципом “ні вашим, ні нашим”: сказав, що у разі поновлення роботи “Ілюзіону” (зараз приміщення опечатане за дуже дивним приписом суду, про що ми раніше писали) буде оголошено конкурс на право оренди цього приміщення.

Тобто, боротьба продовжується.

P.S. 27 жовтня 2017 р. зареєстрована громадська спілка МКР «Арт Хаб Ілюзіон». У її склад увійшли 13 громадських та благодійних організацій: Громадський центр «Нова генерація», Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір», Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я», ГО «Режисер.Орг», Херсонський обласний центр «Успішна жінка», «Інша», «Велохерсон», Центр сприяння інформаційним технологіям ім. Стіва Джобса, ХММО «Вільне Місто», Відокремлений підрозділ «Херсонська регіональна ліга соціальних працівників України», Кримськотатарський культурно-спортивний центр "КУРЕШ”, ХМГО «Центр досліджень суспільства», «Урбан Ре-Паблік».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ