Підтримати нас

День пасічника на Херсонщині відзначили незвичайною екскурсією. Фоторепортаж

Автор статті
19 серпня 2020 09:21
918
Поширити:

Всеукраїнський день пасічника — професійне свято бджолярів, відзначають його 19 серпня.

Усього на Херсонщині працює 1554 пасіки. Цьогоріч власник найбільшої з них, що в селі Таврійське Голопристанського району, запросив до себе гостей, аби показати всі тонкощі виробництва меду.

Господар пасіки Юрій Лавриненко має 35-річний досвід роботи з бджолами.

Пасічник зауважив, що цього року через примхливу погоду меду назбирали дуже мало:

"Трохи допоміг соняшник, він добре цвів на сусідніх полях. Минулого року в серпні ми тричі проводили медозбір, а цьогоріч тільки 1 раз", — підкреслив пан Юрій.

Пасічник розповів, що першим запустив виробництво крем-меду. Це мед до, якого додають фруктовий сік у сухому вигляді.

Але виробництво меду для Юрія Лавриненка лише побічна діяльність. Основне його заняття - розведення та продаж племінних бджіл української степової породи. Ці комахи якнайкраще пристосовані до посушливого клімату півдня.

Виявляється, мед Херсонщини цінується у країнах ЄС та США. Зараз компанія, яка займається його продажем, подала документи на експорт нашого солодкого продукту на китайському ринку. Через багате різнотрав’я мед херсонських пасічників особливо смачний.

Начальник виробничого комплексу програми “Мед” Олександр Ніконов розповідає:

"Ми закуповуємо мед у 9 областях України.Торік придбали 2,5 тонни і з них десь тисячу тонн саме у пасічників Херсонщини. Аби потрапити на закордонні ринки, ми перевіряємо продукт на наявність 15 антибіотиків. Дослідження проходять у кількох лабораторіях: на самому підприємстві, лабораторії Держпродспоживслужбі області та в Києві. А потім у Німеччині", — пояснив експерт.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ