Підтримати нас

Чи прислухаються до мешканців села Садове “небожителі” з міської ради?

Автор статті
19 лютого 2021 14:58
1,565
Поширити:

Ще торік представники української влади бравурно рапортували: горезвісний процес децентралізації в країні, що тягнувся роками, завершено.

Справді - усі територіальні громади формально таки об'єдналися, райони укрупнилися, і начебто відтепер люди "на місцях" повинні відчути від цих змін реальне поліпшення. Але далеко не скрізь, як з'ясовується, децентралізація йде українцям на користь.

Переконатися в цьому можна на прикладі громади села Садове, яку 11 грудня 2020 року волюнтаристським рішенням приєднали до Антонівського старостинського округу і, одночасно, до Херсонської міської ради.

При цьому в області всього було створено п'ять старостинських округів. Всупереч наполяганням і вимозі жителів села Садове, у проєкті рішення № 4639 від 9 лютого «Про затвердження старост, визначення території їх представництва та затвердження Положення про діяльність старост», який планується до розгляду на VIII сесії Херсонської міської ради 26 лютого, призначення старости в селі не планується.

Селяни дивуються: у ході минулої виборчої кампанії кандидати навперебій обіцяли "манну небесну", а тепер не враховують елементарних вимог півторатисячної громади, яка бажає, щоб її інтереси на високому рівні представляв свій власний староста - житель села, якому добре відомі всі біди і сподівання односельців.

Своєю чергою, у міськраді запевняють, що на ставку старости в Садовому нібито не вистачає бюджетних коштів, тому, мовляв, досить буде, щоб у село приблизно раз на тиждень заїжджав якийсь "діловод" з Антонівки або навіть з самого обласного центру.

Щоб запобігти ухваленню несправедливого, на думку садовців, рішення, вони неодноразово зверталися і до депутатів свого округу, і до секретаря міськради Галини Лугової, і до міського голови Ігоря Колихаєва, але, за їхніми словами, підтримки не зустріли. Тому на найближче пленарне засідання сесії міськради, яке заплановане на 26 лютого, люди організовують акцію протесту, для якої навіть власноруч, без підказки лідерів, готують  плакати з образливими для “градоначальників” гаслами.

На сьогодні звернення до мера і секретаря міськради про підтримку жителів села Садове підписали близько 500 селян - тобто, третина мешканців населеного пункту.

У цій історії є ще один важливий нюанс, який, можливо, прояснює, м'яко кажучи, дивну політику міської влади щодо новостворених приєднаних громад. Адже село Садове вже давно і не випадково в народі називають "херсонською Конча-Заспою": земля в цих мальовничих краях цінується на вагу золота. А, враховуючи, що вже зовсім скоро щосили запрацює ринок купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, то неважко здогадатися, що дуже багатьом мріється практично без відома жителів села, під шумок і за безцінь відхопити "жирні" земельні ділянки між Інгульцем та Дніпром.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ