Підтримати нас

Херсонець вирушив в антарктичну експедицію на станцію «Академік Вернадський»

Вгору
Автор статті
12 березня 2024 17:23
717
Поширити:
Сергій Якущенко. Фото з його сторінки у фейсбуці

Доцент Херсонської державної морської академії Сергій Якущенко вирушив в антарктичну експедицію на станцію «Академік Вернадський». Під час зимівлі він обійме посаду метеоролога.

Про це йдеться на сторінках Міністерства освіти і науки України та Херсонської державної морської академії
 
11 березня з Києва в'їхала 29-та Українська антарктична експедиція. Вона замінить на станції зимівників із 28-ї, які відпрацювали там майже рік. 

Сергій зліва. Фото: Олена Максименко

Як пише ректор ХДУ Олександр Співаковський, Сергій – випускник факультету комп’ютерних наук, фізики та математики Херсонського державного університету. І це його перша зимівля, яку він здобув на відкритому конкурсі. 

“Мрія була вже давно спробувати подати документи, оцінити свої сили. Відбір проходив у декілька етапів: співбесіда, психологічне тестування, медогляд. Потім зібралися на двотижневі збори. Очікування результатів було тривалим, але воно того варте”, – поділився Сергій Якушенко, йдеться на сторінці ХДМА.

Також учений розповів, що він відповідатиме за напрямок «Гідрометеорологічні дослідження» – метеорологічних, гляціологічних та озонометричних спостережень, а також за напрямок «Океанографічні дослідження» – моніторинг прибережних вод на гідрологічному посту, проведення рейдових океанологічних спостережень.

Фото зі сторінки Міністерства освіти і науки України

У складі 29-ї УАЕ – 14 учасників й учасниць, яких відібрали на відкритому конкурсі. Серед них 9 учених (по 3 біологи, метеорологи та геофізики) та 5 представників команди життєзабезпечення (лікар, кухар, сисадмін, системний механік, дизеліст-електрик). 

  • Українська антарктична станція «Академік Вернадський» розташована на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови. Вона була створена в 1993 році. Програма передбачає проведення комплексних фундаментальних та прикладних наукових досліджень в Антарктиці за головними сучасними науково-дослідними напрямами, що охоплюють науки про Землю, науки про життя, фізичні науки. Цілий рік на станції працюють 12-14 полярників.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ