Підтримати нас

В одному з будинків Херсона відключили ліфти - їх ремонт коштує більше мільйона гривень

Автор статті
16 травня 2020 06:00
590
Поширити:

Зранку 15 травня у 8-під’їздному будинку, що у мікрорайоні Корабел Херсона, ліфти працювали, о 14 годині - їх відключили. Причина – завершився термін експлуатації і необхідно ремонтувати 8 підйомників. За результатами експертизи, на це потрібно 1 млн 90 тисяч гривень - люди не можуть сплатити за ремонт.

Голова правління житлово-будівельного кооперативу "Суднобудівельник" Віктор Текутєв розповів, що в експертизі вказані несправності.

"Ми сплатили за експертизу, за витрати з виготовлення документації для організації, яка експлуатує. Рішення вимкнути ліфти приймає саме вона. Про внесення до титульних списків рішення приймає департамент ЖКГ, депутати на сесії голосують за рішення. В департаменті ЖКГ нам сказали, що ЖБК заборонено працювати з бюджетом. Але ЖБК форма власності така ж, як і ОСББ. В інших областях так працюють. Кажуть в нашому місті до програми ЖБК не входять", - пояснив він.

Мешканці будинку, який був зданий в експлуатацію 1974 року кажуть – переважно тут проживають пенсіонери, багато з них мають інвалідність. Любов Лисовенко розповіла, що молодих людей мало, всім - за 70-80 і 90 років, багато хворих, з палицями, є люди без ніг, з інсультом.

Тетяна Соколова мешкає у будинку № 10 на вул. Дорофєєва:

"Ми все робили власними силами раніше. Ремонти були дорогі, платили з кожної квартири по 600 гривень, по 400. Робили розстрочку. Але коли цього року нам дали попередню суму ремонту 1 млн 200 тисяч гривень за 8 ліфтів, це з кожної квартири близько 4-х тисяч".

Микола Лихий мешкає вдвох з дружиною, дітей немає, допомогти купити продукти або ліки нікому. У разі відключення ліфтів, каже, не знають як жити далі. У нього онкологія була, ногу відрізали. Зараз він інвалід, без ліфта взагалі не зможе вийти, у дружини теж проблема із ногами.

У їх сусідки Раїси Тимофіївни подагра 3 ступеня. Каже - сходами ходити не може. У неї була донька, яка померла, чоловік помер, зять допомагає буває. Говорить, що пенсія 2 і за ліфти не може здати гроші.

Родина Штепенків щотижня їздить до лікаря. Без ліфта вийти з будинку не зможуть, говорить чоловік Валерій:

"Моя дружина не зможе вийти на свіже повітря, бо з 5-го поверху їй підніматися важко. Зараз поїдемо до невропатолога. Їй виписують ліки. Вони зараз не допомогли, треба підібрати нові. Півтора року як захворіла".

Олена Горбунова пересувається за допомоги ціпка, її чоловік паралізований. Іноді допомагають колеги-вчителі, але без ліфта їм піднятися на верхній поверх буде складно:

"Донька допомагає, щоб хтось прийшов до нас і допоміг, а чоловік 3 роки паралізований. Я на вулицю не виходжу, але коли хтось приходить, то треба спуститися та відчинити двері. Лікарі приходять, вчителі. Я викладала математику, заслужена вчителька України".

Віктор Текутєв звертався до міського голови та його заступників, до керівництва департаменту житлово-комунального господарства. Там кажуть – будинок кооперативний, тому до титульних списків на ремонт ліфтів включити його не можуть.

Заступниця міського голови з питань ЖКГ Олена Мазур розповіла – для того, щоб зробити ремонт ліфтів у цьому будинку, треба внести зміни до міської програми:

"Згідно з роз’ясненням Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 1.04.2007, відповідно до закону України "Про кооперацію", кооператив є власником будівель і споруд. Саме з цієї підстави його не можливо було включити до плану робіт департаменту ЖКГ. В лютому місяці прийшли люди, доповіли міському голові, мені, що в травні ліфти будуть зупинені. В моєму кабінеті була проведена нарада. Мною було подано 2 службові записки на ім’я міського голови та доручення на директора департаменту ЖКГ внести зміни на найближчу сесію в програму житлового фонду, а саме додати будинок ЖБК. 27 лютого депутати пішли на обідню перерву і не повернулися. Після цього сесії не було. У мене на руках цей проєкт рішення був і сьогодні на сесії, якщо б вона була проведена, то я, як депутат, включила б зміни до цієї програми".

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ