Підтримати нас

В Кривому Розі презентують артпроєкт на підтримку незаконно ув'язнених людей

22 червня 2024 20:00
176
Поширити:
Фото: Суспільне Дніпро/артпроєкт «Будь ласка, звільніть пташок!»

24 червня о 14:00 в Кривому Розі презентують артпроєкт «Будь ласка, звільніть пташок!». Він створений на підтримку активістів, цивільних людей та журналістів, що незаконно ув'язнені окупаційною владою.

Про це йдеться на сторінці Новокаховської міської військової адміністрації. 

Героями проєкту стали незаконно ув’язнені Валентин Вигівський, Ірина Данилович, Сергій Цигіпа, Наріман Джелялов, Різа Ізетов та Ірина Горобцова.

“Проєкт розкриває драму полонених через образи поневолених пташок, які можуть загинути без нашої свідомої підтримки”, – йдеться в матеріалі. 

У ньому представлені роботи в різних формах – колажі, діджитал-плакати та анімація. 

Діджитал-плакати відображають жорстокі дії окупаційної влади. 

Колажі спрямовані на посил: чим може закінчуватися байдужість.

Анімація розповідає про те, з чим зіштовхуються ув'язнені. 

Роботи спрямовані на підтримку проєкту «Звільнити без умов і обмінів!», мета якого привернути увагу до проблем цивільних ув’язнених. 

  • Проєкт «Будь ласка, звільніть пташок!» заснували в 2022 році, щоб привернути увагу до цивільних ув'язнених, які перебувають в неволі з початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України, а деякі ще з 2014 року.
  • 17 вересня 2014 року Валентин Вигівський поїхав до Криму на виставку авіації. 18 вересня його рідні зрозуміли, що щось сталось. Лише за місяць їм повідомили про те, що Валентина заарештували російські спецслужби. З документів рідні Вигівського мають лише довідку з колонії, де його незаконно ув’язнили.
  • 28 грудня 2022 року громадянську журналістку та активістку з Криму Ірину Данилович незаконно засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу у сумі 50 тисяч рублів за нібито носіння вибухового пристрою. Жінка неодноразово заявляла про тиск з боку співробітників ФСБ РФ, тортури та залякування.
  • 12 березня 2022 року на захопленій території Херсонської області, окупаційна влада викрали Сергія Цигіпу – новокаховського громадського активіста, волонтера, письменника, журналіста, керівника громадської організації “Каховський плацдарм”.
  • Активістку Ірину Горобцову викрали 13 травня 2022 року з власної оселі в Херсоні. Після 24 лютого жінка займалася волонтерською діяльністю в місті. У соціальних мережах вона розміщувала пости на підтримку України та ЗСУ, публічно засуджувала російське вторгнення та окупацію Херсона, збирала кошти для ЗСУ.

Підтримайте незалежну журналістику. Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів