Підтримати нас

В херсонській міськраді не вміють писати проекти?

15 травня 2019 10:40
384
Поширити:

До дедлайну обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області залишилося лише півтора місяця.

Щоб отримати кошти на реалізацію своїх ідей, органи місцевого самоврядування мають встигнути подати проекти до 1 липня. Про це нагадує офіційний сайт обласної ради.

Вперше обласний конкурс проектів проводився у 2017 році, тоді переможцями стали всі, хто подав заявку, тобто 21 громада. Минулого року визначено 35 проектів-переможців. Громади змогли відремонтувати будинки культури, школи, фельдшерсько-акушерські пункти, дороги, зробити термомодернізацію комунальних закладів, побудувати спортивні та дитячі майданчики, облаштувати парки, провести освітлення та нові водогони, придбати сучасну апаратуру, та втілити багато інших мрій.

У цьому, 2019 році, з обласного бюджету на конкурс виділяється 20 млн грн. За ці кошти можна реалізувати, за попередніми підрахунками, 47 проектів.

Конкурс розпочався ще з 15 лютого. Та проектів до обласної ради подано ще дуже замало. Як каже заступниця начальника Управління розвитку об’єктів спільної власності територіальних громад області виконавчого апарату Херсонської обласної ради Ірина Литвинова, говорити про їх кількість поки що навіть не має сенсу. Бо за досвідом минулих років, більшість проектів надходять в останній місяць, в останні дні перед дедлайном, тобто, у червні. Крім того, після оголошення конкурсу було дуже багато телефонних дзвінків, люди цікавилися як готувати документи, уточнювали пріоритети, - задавали багато різних питань з цього приводу. Тож очікується доволі значна кількість проектів. Активні - майже всі громади області, за виключенням обласного центру, тобто Херсона.

За словами Ірини Литвинової, незрозуміло чому, але мерія Херсону ігнорує таку можливість покращити життя містянам.   Жодного проекту не подали під час минулих конкурсів, і жодного натяку на те, що щось планують цього річ - теж поки немає.

Довідка:

Розробка проектів, що подаються на конкурс, здійснюється сільськими, селищними, міськими радами міст районного та обласного значення, районними радами, які мають право залучати до цієї роботи незалежні громадські, наукові, консультативні організації.

Конкурс проводиться на умовах співфінансування: не більше 50% кошти обласного бюджету, не менше 5% кошти партнерів (меценатів), все інше – кошти учасника конкурсу.

Пріоритетні напрямки:

- запобігання виникненню природних та техногенних катастроф, підвищення безпеки життя мешканців громади, вирішення екологічних проблем;

- збереження історико-культурної спадщини;

- розвиток туристичної інфраструктури населених пунктів;

- заходи щодо енерго-та ресурсозбереження в закладах системи охорони здоров’я, освіти та соціального захисту;

- покращення системи житлово-комунального господарства та модернізація існуючої інженерної інфраструктури і комунікацій (окрім проектів, спрямованих на роботи з водогонами та водовідведенням, фінансування яких передбачено окремими програмами);

- організація ефективної системи надання соціальних послуг населенню;

- удосконалення механізмів організації громадського порядку та охорони довкілля;

- підтримка здорового способу життя населення;

- удосконалення системи благоустрою населених пунктів.

Детальніше з умовами Конкурсу можна ознайомитись на офіційному веб-сайті Херсонської обласної ради у розділі «Обласний конкурс проектів розвитку».

Телефони для довідок:

(0552) 49-25-07 Литвинова Ірина Олександрівна, (0552) 49-25-06 Макаренко Ірина Юріївна.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів