Підтримати нас

У Великолепетиській громаді на Херсонщині окупанти рвуть українські паспорти місцевих жителів

Vgoru
Автор статті
28 квітня 2023 09:26
2,952
Поширити:

Окупанти знищують українські паспорти жителів Великолепетиської громади Каховського району на лівобережжі Херсонщини та відмовляють їх власникам у медичній допомозі. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань, посилаючись на мешканців громади. 

“Найбільш жорстокі окупанти на блокпосту, який стоїть на дорозі до нашої лікарні. Тих, хто не може показати російський паспорт вони не пропускають до лікаря. Окупанти почали відбирати українські паспорти та на очах в інших людей виривати першу сторінку та навіть розривати їх навпіл. Вони попереджають, що будуть забирати “на підвал” тих, хто не матиме російських документів. Тим, хто не подасть заяву на їх оформлення протягом 90 днів, погрожують депортацією та конфіскацією майна. Люди дуже налякані”, – йдеться в повідомленні. 

За даними Центру журналістських розслідувань, через це місцеві жителі були змушені звертатися до російського “паспортного столу”, який зараз розташований у захопленому окупантами приміщенні відділення “ПриватБанку”.  Росіяни попереджають, що вже за два тижні для оформлення паспортів із Великої Лепетихи доведеться їхати до Генічеська. 

“Подача заявок на російські документи є платною: окупанти вимагають 300 рублів за фотографування і необхідні ксерокопії. Також вони фіксують на відео процес видачі паспортів, вимагаючи від людей співати російський гімн або зачитувати текст “присяги громадянина РФ”, – зазначили журналісти ЦЖР. 

Раніше ми повідомляли, що президент Росії Володимир Путін підписав указ щодо можливої депортації жителів окупованих територій, які відмовилися від громадянства країни-агресорки та "створюють загрозу її національній безпеці".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ