Підтримати нас

У СІЗО катують затриманих

Автор статті
04 вересня 2016 12:04
618
Поширити:

Майже рік тримають під вартою бійця Добровольчого Українського Корпусу “Правий Сектор” , бойового офіцера Сергія Пастушенка. Його підозрюють у розбійному нападі. За його власними словами, справу проти нього просто сфабрикували. Замовники – поліція та прокуратура.

Винен чоловік чи ні – вирішить суд. Проте до оголошення вироку чоловік може просто не дожити…

Ще 26 липня 2016 року Сергію продовжили термін утримання під вартою на 38 діб. У залі суду чоловіку стало дуже зле. Швидка відвезла його до херсонської міської лікарні ім. Карабелєша. Діагноз – гіпертонічний криз і підозра на інсульт.

– Під великим тиском правоохоронців на адміністрацію лікувального закладу 1 серпня Сергія Пастушенка виписали, не закінчивши лікування. А вже 2 серпня, протягом восьми годин, з Херсонського слідчого ізолятора  етапували в Миколаївський слідчий ізолятор. Сергій ледь витримав цей етап: знову високий тиск, головні болі та інші симптоми передінсультного стану. Усі необхідні ліки ми привезли до СІЗО, переписали кожну пігулку та ампулу і передали лікарям. Проте ліки до Сергія так і не потрапили, медичну допомогу йому не надавали, – розповіла на прес-конференції керівник громадської організації “Правий Сектор” в Херсонській області Наталя Вотеічкіна.

Від чергової “поїздки” до Херсона чоловік відмовився через погане самопочуття. Проте конвоїрів це не зупинило.

– Під приводом лікування Сергія виманили з камери. Дійсно зробили “гарячий” укол. Потім ще якийсь невідомий. Пастушенко повернувся до камери у напівпритомному стані. Того дня до Херсона його все ж таки не повезли. Тиск на той момент у нього був 260/170. Лікаря та “швидку”  до нього не впустили. Тиск Пастушенку знижували співкамерники, розтираючи стопи ніг. І це у 21 столітті! – обурюється Наталя Вотеічкіна.

Наступного разу працівники Миколаївського слідчого ізолятора скрутили Сергію руки, надягли кайданки і побили. Непритомного чоловіка привезли на залізничний вокзал, звідки мали доставити в Херсон. Проте керівник етапу відмовився везти чоловіка. І бійця знову повернули до камери СІЗО.

– Коли ми з адвокатом приїхали до Сергія, то побачили його побитим. І дізналися, що жодних ліків йому не передавали. Тоді ми подзвонили у поліцію за номером  102. Там мені повідомили, що у них одна слідчо-оперативна група, яка закінчить розбиратися з грабежем і потім, можливо, приїде до нас. Чекали ще півтори години. Тоді ми самі поїхали в центральний відділ поліції. І написали там три заяви: про побиття, про вкрадені ліки та про погану роботу миколаївської поліції. Проте, аби це зробити, нам довелось також чекати, – розповіла журналістам керівниця херсонського обласного осередку “Правого сектору” .

Активістів активно відмовляються пускати на судові засідання. Поліцейські відповідають коротко – наказ керівництва. Навіть прохання судді не мають дії. А, за словами Наталі Вотеічкіної, керівництво олешківської поліції та місцевий прокурор буквально переслідували суддю. Чи то заради безпеки, чи хотіли щось “порєшать” .

– У матеріалах справи приблизно 1000 аркушів. Мені з підзахисним дали усього добу, аби з ними ознайомитись. На жодне судове засідання не з’явився жоден потерпілий. А на деякі засідання суду прокурор взагалі приходила без матеріалів справи. Також я знаю, що слідчий та прокурор намагалися потрапити до камери Сергія Пастушенка, не попередивши мене, – розповів адвокат Пастушенка Микола Проценко.

Захисники вже направили скаргу до прокуратури Миколаївської області, Генеральному прокуророві, цю справу під особистий контроль взяв омбудсмен.

Чергове судове засідання призначили на 7 вересня в Білозерці. Зараз Сергія Пастушенка, який і досі в СІЗО, лікують, ставлять крапельниці. Проте сам потерпілий впевнений, що знущання над ним не припиняться. І чергового кількагодинного етапування у спеку він може просто не пережити.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ