Підтримати нас

У році, що минає, природні катаклізми завдали рекордних збитків

Автор статті
30 грудня 2021 09:00
1,136
Поширити:

Рік, який закінчується, людство запам'ятає як один із найдраматичніших у 21 столітті. І справа не лише в пандемії коронавірусу, яка, зокрема, через штам “Омікрон” набирає нових обертів (за минулу добу в одній лише Іспанії зафіксовано майже 215 тисяч нових випадків захворювання на вірус). Величезні збитки земляни зазнають через природні катаклізми, рівних яким раніше майже не бувало.

 

Як повідомляють у міжнародній благодійній організації Christian Aid, у 2021 році природні катастрофи коштували державам близько $170 мільярдів.

До речі, ця країна перебуває у списку найбільш постраждалих. За висновком організації, майже третина світових збитків - близько $65 мільярдів  - завдав Сполученим Штатам ураган "Іда", який лютував на сході країни в серпні. Він забрав життя принаймні 95 людей, ще 14 тисяч громадян змушені були евакуюватися зі своїх будинків, а потім кинути нажите господарство та переїхати до інших населених пунктів.

Другою за силою руйнувань стала хвиля  повеней, які тероризували країни Західної Європи у липні. Від цієї напасті в Німеччині, Бельгії, Франції, Нідерландах та Люксембурзі загинуло 240 людей, збитки становили $ 43 мільярди.

Замикає трагічну трійку наймасштабніших катаклізмів шторм, що обрушився на Техас у лютому. Тоді життя втратили 210 людей, а збитки склали $ 23 мільярди. Люди постраждали через екстремально низькі для цього штату температури.

У Christian Aid наголошують: за останні десять років сума збитків від природних катаклізмів на планеті вже вшосте перевалює за $100 мільярдів. Основною причиною в організації вважають недостатню увагу  держав до проблеми глобального потепління. Експерти закликають їх вжити екстрених заходів для скорочення викидів парникових газів, а також надати істотну допомогу країнам “третього світу” в адаптації до різких змін клімату.

Зазначимо, у травні 2021 року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у своїй доповіді передбачив, що, виходячи з актуальних тенденцій, до кінця століття середня температура на Землі підвищиться на 2,4 градуса за Цельсієм, що призведе до тяжчих наслідків.

На фото агентства Reuters - один із жахливих наслідків урагану “Іда” у південно-східних штатах США.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ