Підтримати нас

У Херсоні відбулася акція на підтримку політв’язня Олега Сенцова

24 травня 2018 09:57
513
Поширити:

У Херcoні сьогодні, 24 травня, на площі Свободи відбулася акція на підтримку незакoннo заcудженoгo в Рocії українcькoгo кінoрежиcера та пиcьменника Oлега Cенцoва.

Також до участі приєдналися митці, які з'їхалися на Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії" та підтримують свого побратима.

Українця Олега Сенцова разом декількома іншими активістами арештували в Криму в травні 2014 року – в час, коли відбувалася анексія та окупація півострова Росією. Сенцова й інших українців звинуватили в підготовці терактів. Внаслідок сфабрикованого судового процесу всі обвинувачувані були засуджені. Сенцов отримав найсуворіший вирок – 20 років позбавлення волі. Відсутність доказів разом із заявою ключового свідка Г.Афанасьєва, що попередні свідчення проти Сенцова були отримані внаслідок катувань, викликало  сумніви щодо справедливості судового процесу. Ряд правозахисних організацій, серед яких  і Amnesty International, не визнали справедливість суду, а звинувачення в тероризмі назвали «вигаданими». Олег Сенцов, як і його «спільник» Олександр Кольченко, визнані в’язнями сумління.

Звільнення Олега Сенцова вимагала не лише українська влада та політики, а й ряд світових знаменитостей. У різних заходах на підтримку українського кінорежисера брали участь Джонні Депп, Педро Альмодовар, Кшиштоф Зануссі та інші. Чехія теж не залишилась осторонь – в квітні 2017 колективний лист зі словами підтримки Олегові надіслали з Асоціації режисерів, сценаристів та драматургів. Але   Олег Сенцов, так само як і десятки інших політичних в’язнів, залишається в російських в’язницях.

Півтора року тому Сенцов писав з в’язниці: «… якщо мені судилося стати цвяхом в труну тирана, я хотів би стати цим цвяхом. Будьте певні – цей цвях не зігнеться». 14 травня 2018 року він зважився на найбільш радикальний протест. Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування та поставив єдину вимoгу: звільнення 64 українcьких пoлітв'язнів, утримуваних у Рocії.

Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ