Підтримати нас

У Херсоні за час окупації знизилися ціни на оренду житла

Vgoru
Автор статті
30 травня 2022 12:39
788
Поширити:

Сьогодні на херсонських сайтах нерухомості ціни на однокімнатні квартири стартують від 1200 грн на місяць. Сюди потрібно додати оплату комунальних послуг. Водночас впала і спроможність херсонців платити за орендоване житло. Кореспонденти Суспільного дослідили ціни на оренду житла в тимчасово окупованому Херсоні.

Тетяна одна з тих, хто вирішив здати в оренду своє власне житло - двокімнатну квартиру у районі Житлоселище. Кореспондентам Суспільного жінка розповіла, що хоче виїхати з окупованого Херсона.

"Насправді, я б не хотіла здавати свою квартиру, але там, на території неокупованої України, у мене немає родичів і немає роботи. І я дивилася ціни на квартири на заході Україні, вони, якщо чесно, кусаються. І навіть якщо я здам тут, це не означає, що зможу за ці гроші жити там. Доведеться витрачати заощадження".

Жінка говорить, що їй довелося знизити ціну на оренду до 2700 грн. До війни за аналогічне житло люди готові були платити чотири тисячі.

Алла Павлова живе у Таврійському мікрорайоні. Вона нікуди не виїжджає, шукала квартирантів, щоб заселити в квартиру доньки, яка працює за кордоном.

"Багато брати не буду, можливо це буде 1500 грн – або скільки вони зможуть заплатити. Плюс комуналка", розказала жінка. Квартирантів жінка вже знайшла через знайомих. "Дозволила заселитися людям з котом. Що ж робити. На вулиці не лишиш його", - говорить Павлова.

Ігор Петренко зараз з родиною у Львові, а в окупованому Херсоні в квартирі залишив квартирантів, говорить не бере коштів за оренду з першого дня війни.

"Вони у нас вже не перший рік. Знаю, що зараз залишились без роботи. Совість не дозволяє брати гроші за оренду, просив тільки, щоб за комунальні послуги сплачували. Хоча через це зараз непорозуміння з дружиною, бо у самих заощадження закінчуються. І з роботою також не дуже", - розповів чоловік.

На Херсонських сайтах нерухомості також з'являються оголошення про продаж квартир. Ціни стартують від 18 500 доларів за однокімнатну квартиру.

"Оголошення про продаж є, та зараз ніхто не купує. Звичайно, дехто шукає шляхи та схеми, щоб владнати питання – наприклад, через оформлення заповіту на покупця або укладання попередньої домовленості. Але такі операції можуть бути небезпечними для обох сторін", - говорить херсонка Анна, яка до війни у Херсоні працювала на ринку нерухомості.

Ціни справді впали на оренду, бо багато стало тих, хто готовий здавати житло та мало людей, хто готовий платити, кажуть в рієлторській конторі.

"Запитують стосовно прописки. Щодо оплати рієлторських послуг – якщо раніше ці послуги оплачував той, хто шукає квартиру, то тепер той, хто отримує прибуток, тобто орендодавець. Ось так змінилося», - розказала кореспондентам Суспільного рієлторка херсонського агентства нерухомості Альона Березовська.

Державний реєстр нерухомості був закритий з 24 лютого, від початку війни по всій території України. Операції купівлі-продажу були заборонені. Зараз частково відновили доступ до реєстру, окрім тимчасово окупованих територій. Відповідна постанова Кабінету міністрів набула чинності від 28 квітня. Перелік цих територій постійно оновлюється. Реєстр знаходиться у відкритому доступі на сайті Міністерства юстиції. Зараз не можна продавати житло за дорученням, необхідна присутність власника. Нерухомість має належати власнику не менше ніж місяць. Також не можуть брати участь в операціях купівлі-продажу громадяни РФ. Що стосується Херсонщини, наразі купівля-продаж нерухомості тут є незаконною, до того часу, поки Херсонська область буде звільнена від окупантів.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ