Підтримати нас

“Такого немає ніде”: на дні колишнього Каховського водосховища верби сягають 4 метрів заввишки

23 липня 2024 08:59
371
Поширити:
Вадима Манюка в колишньому Каховському водосховищі. Швидко розрослися білі верби та чорні тополі, перетворивши його на ліс. Фото: Alessio Mamo/The Guardian

Зараз на дні зруйнованого Каховського водосховища верби, які почали рости влітку 2023 року, сягають 4 метрів заввишки.

Про це повідомив еколог, кандидат біологічних наук Вадим Манюк у репортажі The Guardian.

«Те, що тут сталося, – це диво. Такого більше немає ніде на планеті. Навіть Амазонка не наближається», – сказав еколог.

Зазначається, що через зарості рослин майже не видно неба. Також там ростуть тополі, очерет і шовковиця. Окрім цього, через те, що в лісі немає людей на дні колишнього Каховського водосховища оселилися звірі та птахи. Там бачили зозуль, ластівок і дикого кабана.

Науковець зазначив, що Дніпро повернувся в старе річище. Знову з’явилася риба, яку не бачили вісім десятиліть, зокрема осетер і оселедець. Цей факт  виявила поліція, коли затримала групу браконьєрів. У їхньому човні було 16 осетрових, які перебувають під загрозою зникнення. 

«Можливо, риба має генетичну пам'ять. Вода знову швидко тече. Більше ляща та окуня», – додав Манюк.

Михайло Муленко. Фото: Alessio Mamo/The Guardian

Начальник відділу охорони природи національного заповідника «Хортиця» Михайло Муленко назвав втрату води соціально-економічним ударом. Водночас додав: «Водосховище було шкідливим для природи. Тепер у нас є шанс використати те, що сталося, для змін». За його словами, кращим рішенням у майбутньому було б відновлення меншого водосховища або судноплавного каналу.

Муленко розповів, що нова екосистема збільшила кількість жовточеревих джерелянок, жаб і водяних змій. Також помітили рудих чапель, які гойдалися на воді разом з канадськими гусьми, яких мало хто бачив в Україні. На острові мешкає невелика популяція косуль і плямистих оленів. 

«Я думаю, що у нас дуже цікава екологічна система. У певному сенсі це диво. Більше нічого подібного в Європі немає», – сказав він.
  • Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко повідомив, що у червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки. Там вперше майже за 70 років відбулося водопілля.
  • В ефірі “Вгору” докторка біологічних наук Анна Куземко розповіла, що найбільш оптимістичний прогноз щодо території колишнього Каховського водосховища, що далі формуватиметься заплавна рослинність.
  • Раніше в ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко розповідав, що верби, які почали рости минулого року на території колишнього Каховського водосховища, добре перезимували. У них вже майже повністю розкрилися листки. І водопілля сприятиме подальшому росту верб і заростанню нових ділянок.
  • Восени у річці Кам’янка, яка розташована на території Каховського водосховища пересохли струмки, проте вода продовжила надходити й навесні її кількість зросла.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів