Підтримати нас

Стало відомо, скільки людей затримала Росія у справі батальйону Номана Челебіджіхана

31 липня 2024 12:08
333
Поширити:
Учасники громадської блокади Криму в 2016 році. Один з них із шевроном батальйону імені Номана Челебіджіхана. Фото: “Громадська блокада Криму”

Станом на липень 2024 року відомо про щонайменше 43 людини, яких Росія переслідує у справі про участь у добровольчому формуванні "батальйон імені Номана Челебіджіхана". З них понад половину 26 людей затримали на території Генічеського району Херсонської області вже після повномасштабного вторгнення.

Про це “Вгору” повідомила менеджерка та юристка Кримськотатарського Ресурсного Центру Людмила Коротких.

За її словами, щонайменше 15 людей отримали вироки від 3,5 років до 10 років ув'язнення, ще двох засудили заочно на 8 років.

Водночас за 10 років війни з Росією з полону звільнили лише 9 мешканців Криму – цивільних людей та політичних в’язнів.

  • Одним із найпоширеніших приводів для затримання громадян України в окупованому Криму й на лівобережжі Херсонщини є справа про участь у добровольчому формуванні "батальйон імені Номана Челебіджіхана". У правовому полі України – це було громадське формування до 2023 року, а за законами РФ – терористична організація.

  • Раніше “Вгору” розповідало про справу кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана, чому Росія вважає його терористичною організацією, та як, на думку правозахисників, має реагувати міжнародна спільнота й Україна на незаконні вироки.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів