Підтримати нас

«Сонячні дерева» в центрі Херсона

Автор статті
18 травня 2020 14:00
973
Поширити:

Сучасній людині вже важко уявити своє життя без гаджетів, які постійно носимо з собою. Але вони, як і будь-яка електроніка, мають властивість розряджатися. Для херсонців розряджений телефон чи планшет у центрі міста не є проблемою, адже тутуже встановлено два «сонячних дерева».

«Сонячне дерево» («E-tree») – це металева конструкція, вона складається з кованої основи та сонячних батарей, які заряджають акумулятор. Той подає напругу у USB-роз’єми. Конструкція забезпечує безкоштовну зарядку мобільних пристроїв, планшетів, ноутбуків. Біля підніжжя «сонячного» дерева зазвичай облаштовані лавки.

Так виглядають сонячні батареї, встановлені на «сонячному дереві»

Такі «дерева» мають не лише функціональне, а й естетичне значення, адже така незвична конструкція привертає   увагу та прикрашає місто. До того ж вони сприяють популяризації використання альтернативних джерел енергії, що є надзвичайно актуальним у наш час.

В європейських країнах подібні «рослини» вже давно користуються популярністю. В Україні перше «сонячне дерево» з’явилося у Тернополі у 2016 році. На сьогодні такі конструкції встановили у багатьох містах.

Херсон не залишився осторонь, і перше «сонячне дерево» з’явилося на вулиці Суворова, біля туристичного кафе «Херсон» у травні 2018 року. Хоча це скоріш «сонячна квітка», бо має лише одну батарею.

Фото з Фейсбука

Друге «дерево» виросло на Бульварі Мирному не так давно, у серпні 2019 року. Потужності акумулятора, який наповнюють 5 сонячних батарей, вистачає, щоб заряджати 6 пристроїв.

«Сонячне дерево» на бульварі Мирному.

Чотири usb-роз’єми для стандартної зарядки гаджетів, один із функцією «швидкої зарядки» та порт USB Type-C. Станція працює цілодобово, у сонячні дні батареї накопичують енергію в акумулятори і її вистачає на декілька похмурих днів.

Як бачите на фото, підлітки вже встигли його розмалювати. До речі, на табличці є QR-код, який посилається на сторінку у Фейсбуці ІГ «А Що зробив ти?», за ініціативи якої на спонсорські гроші і була збудована ця станція.

Єдине, чого тут не вистачає – це підключення до Wi-fi, яке такі сонячні станції можуть забезпечувати.

До речі, у Херсоні могла з’явитися ще одна подібна конструкція, адже торік на Громадський бюджет Херсона подавався проєкт  «Сонячне Дерево. У парку «Херсонська фортеця», але, на жаль, він не набрав необхідну кількість голосів. Сподіваємося,  у цьому році в херсонців знову з’являться подібні ініціативи.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ