Підтримати нас

Рік футбольного правління Андрія Гордєєва

Автор статті
10 грудня 2017 14:05
619
Поширити:

Минуло трохи більше року, як у листопаді 2016-го в Херсонській обласній федерації футболу   до влади прийшли нові люди на чолі з головою Херсонської ОДА Андрієм Гордєєвим.

Голова ХОФФ Андрій Гордєєв.

Усі очікували великих змін. Однак після виборчих «боїв» нове керівництво кілька зимових місяців довго не включалося у роботу, посилаючись на суди. Їх затіяли деякі колишні футбольні функціонери, щоб повернути собі владу. Звісно, суди вони програли. Тож тільки під кінець січня федерація провела перше засідання виконкому. Потім усі очікували, що федерація ось-ось проведе нараду з керівниками районних організацій, з президентами футбольних клубів та тренерами команд і спеціалістами, які віддали багато років цій грі, аби поспілкуватися, вислухати їхні думки, як, у   якому напрямку спрямувати футбольне життя області. Однак цього не сталося. То як же  пройшов  першій футбольний рік під керывництвом нових очільників?

У розпалі дитячі змагання на майданчиках з штучним покриттям.

Сезон розпочали з кубків та чемпіонату області. У кубку зібрали 11 команд, а у чемпіонаті області серед команд першої ліги грало 10 команд. Хоча на старті у першому турі було їх лише шість. Та голова «натиснув», і на другий тур зібралося на 4 більше. У цьому є і заслуга каховського підприємця Ігоря Хомінця, який фінансово допомагав трьом командам.

Після першого кола знялася команда «Титан» з Чорнянки. Замість неї виставили добротну команду «Таврія» з Новотроїцького, яка стала одним з лідерів другого кола. Чемпіонат довели до кінця, хоча виникло багато несподіваних труднощів для організаторів, особливо наприкінці змагань.

А от поза увагою залишилися менш забезпечені команди, які бажали виступити в другій лізі. Але вони так і  не дочекалися її створення. Хоча на засіданні виконкому запланували розділити область на шість територіальних зон. А переможці їх повинні були зустрілися у фінальному турнірі, де розіграли б комплекти нагород. Але тільки спрацювала верхня частина лівобережжя Дніпра, до зони якої входили команди з Верхньорогачицького, Великолепетиського, Горностаївського, Нижньосірогозького, Іванівського районів. Ці змагання, які носили гучну назву «Першість Херсонської області», викликали значний інтерес серед уболівальників цього регіону. Цому сприяв великий ентузіаст футболу - нижньосірогозець Юрій Сердюк.

Ось слушні думки керівників футбольних клубів, які привели свої команди на високі місця.

Микола Моргун, президент футбольного клубу «Дружба» з Новомиколаївки Високопільського району:

- Дуже задоволені виступом «Дружби», адже стали вперше чемпіонами області. Лідируємо і в  третій групі чемпіонату України серед аматорів. Щодо побажань обласній федерації. Дуже велика перерва між колами в чемпіонаті. «Відпочивали» майже все літо. Дуже засмутила «зіжмакана» кінцівка чемпіонату. Особливо - невиїзди команд на останні матчі.  Хотілося б покращення суддівства. Було багато розмов про «Золотий матч», бо у нинішньому чемпіонаті   дві команди  «Дружба» та «Колос-ОТГ» з Асканії-Нової  набрали однакову кількість очок. Було б цікаво з’ясувати стосунки у такому матчі. Однак організаторам потрібно вносити такі рішення заздалегідь до «Регламенту проведення чемпіонату».  Ми давно вже виграли чемпіонат, але чомусь про нагородження організатори нічого не говорять. А вже грудень. Крім того, обіцяли створити другу лігу для більш слабких команд. Але так і не довели справу до кінця. А було б чудово провести такий турнір по осередках, бо не всі команди мають фінансові спроможності на дальні переїзди. А кращі команди ліги могли б поповнювати першу лігу. Так було раніше. Наша команда починала свій шлях з другої ліги. Набралася досвіду і пробилася до фіналу, де зіграла вдало й вийшла у першу лігу. І ось зараз вона чемпіон. Також невідомо, яким буде наступний футбольний рік. Можна було б на штучному полі у Херсоні провести зимовий чемпіонат області з футболу, як це робиться в багатьох областях. Провести й інші турніри, які допомогли б підготуватися до нового сезону.

Віталій Свінціцький, президент футбольного клубу і тренер «Колос-ОТГ» з Асканії-Нової.

- Загалом сезон пройшов для «Колоса» вдало. Він став володарем кубка області та срібним призером чемпіонату. Хоча кінцівка його була спотворена. Зняття та невиїзди команд не дали нам змоги набрати необхідну різницю забитих і пропущених м’ячів і за спортивним принципом до кінця поборотися за чемпіонство. І ми, маючи однакову кількість очок з чемпіоном, стали другими. Добре було б у цьому випадку провести «золотий матч». Є пропозиція  проводити чемпіонат протягом осені та весни, як це робиться в інших змаганнях в Україні. Тоді можна було б заздалегідь планувати кошторис  витрат на команду. Щодо дитячого футболу, то бажано збільшити кількість змагань, адже умови покращуються, будуються майданчики зі штучним покриттям.

Ігор Подгородецький, президент футбольного клубу «Колос» з Чорнобаївки Білозерського району

- Наша команда виступила доволі пристойно, посівши четверте місце, одразу за херсонським «Кристалом». Хоча спочатку думали грати в другій лізі. Але добре, що умовили виступати серед сильніших, бо друга ліга в області так і не запрацювала. Наступного чемпіонату хочемо потрапити вже у призери. Було б добре, аби ще до кінця року федерація підбила підсумки минулого сезону і окреслила контури майбутнього. Тоді хоча б приблизно знали, на що можна буде розраховувати. Також обов’язково необхідно створити другу лігу, яка охопила б усі райони області. Там зростали б хороші команди, адже в них грає більше місцевих футболістів.  Наприклад, у нашій зоні виступали б представники Білозерського, Скадовського, Голопристанського і Цюрупинського районів. Сюди можна підключити і Херсон, де вже кілька років немає хороших аматорських команд. За винятком, звісно, «Кристалу», який у наступному році планує йти до професіоналів. Звичайно, федерації з другою лігою буде більше мороки. Але це масовість і майбутнє нашого обласного футболу. Про суддівство окрема розмова.  Хотілося б, аби комітет арбітрів був більш відкритим для футбольної спільноти області.

P.S.  І на завершення кілька слів про бум, який нині спостерігається на Херсонщині. Діткам під час різних свят дарували футбольні м’ячі, які передала Федерація футболу України для Херсонщини. Було багато піару щодо будівництва майданчиків зі штучним покриттям 42 х 22 метри. Це добре. Але потрібно турбуватися і про стандартні поля для класичного футболу. Однак, як відповів на запитання нашого кореспондента на відкритті штучного майданчика у Чорнобаївці голова обласної федерації Андрій Гордєєв, будувати стандартні поля зі штучним покриттям найближчим часом в області не будуть. Поки обійдуться майданчиками. Тому, на жаль, так і залишиться нездійсненною мрія для футболістів області  грати у великий футбол протягом усього року за будь-якої погоди, як, наприклад, це можна робити у наших сусідів з Миколаївської області.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ