Підтримати нас

Погони державні, а інтереси — приватні

26 червня 2017 10:36
216
Поширити:

Цілісінький місяць селяни Надеждівки Чаплинського району боронять свою землю від зухвалих рейдерів, що прибули в Україну з турецького берега. Вважайте — самотужки…

ГРАДУС селянського кипіння перевищує червневу температуру на поверхні ґрунту. Дивись, спалахне все, як суха трава на узбіччі дороги, і тоді над Таврією підніметься страшна заграва кольору безневинної людської крові…

А їм же золоті гори обіцяли! А що у підсумку?..

Про те, що коїться у Надеждівці, від якої до окупованого Криму рукою подати, йшлося у кореспонденції «Що посієш» («Сільські вісті» за 30 травня ц. р.).

Правду кажучи, пристрасті дещо вгамувались, у чому заслуга самих селян, котрі кинули виклик грошовитим «рабовласникам», що прибули з Туреччини. А що ж наша доблесна оновлена від погонів до шнурків на черевиках поліція? Вочевидь, подвиги в ім’я народу у неї ще попереду. А от віра людей в охоронців правопорядку і закону вже підірвана. І спробуй тепер її поверни.

Минулого четверга обурені й зневажені власники земельних паїв із Надеждівки прибули у Херсон — під стіни Головного управління Національної поліції в Херсонській області. Снують сюди-туди гордо випнуті поліцейські мундири, нещадно пече сонце, і люди кричать так, що вже й сонце, здається, їх почуло, а ці широкі металопластикові вікна не чують…

Жіночка в літах дістає із торбинки помідора, яйце і шматок чорного хліба:

— Кажуть, що нас підкупили. Ось, дивіться, чим підкупили…

Півтора десятка селян нарешті запросили у приймальню обласного головупру поліції. Чоловік у цивільному за столом, як виявилося, радник чільника МВС України Арсена Авакова Олександр Расюк, каже, що готовий їх вислухати.

Сільський активіст депутат місцевої ради Оксана Кузишина викладає радникові міністра біди Надеждівки, через які село — наче на вулкані:

— У нас починаючи із 16 травня настільки пікова ситуація: приїжджав спецназ, працівник поліції вагітну жінку грубо штовхав… І жодних заходів не вживається, жодна заява не прийнята… Тому вибачте за емоції…

Оксана Вікторівна подає Олександрові Расюку «Заяву про вчинення кримінального правопорушення». У ній ідеться про рейдерське захоплення земельних паїв, що належать жителям Надеждівки, з боку ТОВ «Глобал-Інвест», котрих охороняють «озброєні працівники поліції».

«Вищеназване товариство, — читає столичний чиновник, — підробивши рішення Керченського міського суду Автономної Республіки Крим від 04.12.2012 року по справі №108/12513/12, фактично рейдерським способом намагається забрати у 800 чоловік земельні ділянки, які знаходяться у них на праві власності».

Над наступними двома абзацами документа міністерський чиновник наморщив лоба: «Дізнавшись про факт підробки рішення Керченського міського суду [..,] Ракібов Ансар, як голова фермерського господарства «Оазис Півдня», якому власники земель за договором оренди землі передали в користування свої земельні ділянки, звернувся до поліції із заявою про злочин.

За вищевказаним фактом у Чаплинському відділенні ГУ НП (Головного управління Національної поліції. — Ред.) в Херсонській області відкрито кримінальне провадження за № 12017230250000316.

Працівники поліції станом на теперішній час не проводять жодних дій щодо розслідування даного злочину, спираючись на те, що кримінальна справа знаходиться в слідчому управлінні ГУ НП у Херсонській області і керівництво їм дає накази, щоб слідчі не чіпали цю справу та не вчиняли ніяких дій, забороняючи проводити слідчі дії, передбачені чинним КПК (Кримінально-процесуальним кодексом. — Ред.) України. В підтвердження цього факту є відсутність у справі жодних документів, окрім самої заяви…»

— Тут виходить так, — попросив слова корінний мешканець села Андрій Моргун. — Колишній власник «Глобал-Інвест» Ахмет почувається привілейовано, всіх «посилає»... Як треба, каже, привезу людей, вас розстріляють…

— Якісь «круті» не раз до нас уже приїздили, — скаржиться радникові міністра Авакова власник земельного паю Віктор Смєлов. — І от уявіть ситуацію: на полі сто чоловік мирного населення — і оці «тітушки», які приїхали нас бити. Цепи, нунчаки, битки… Ми до поліції: «Хіба не бачите, що робиться? Ми ж мирні люди»… Вони до «тітушок» підійшли, а ті кажуть: «Ми просто так приїхали».

— Свіжим повітрям подихати,— іронізує чиновник міністерства, запропонувавши подану заяву на ім’я міністра внутрішніх справ Арсена Авакова дооформити, а також докладніше зупинитися на тих погрозах, які лунають у бік селян.

Люди повідали міністерському радникові про те, що представники поліції не вважають за потрібне навіть представитися. Лише мовчать і загадково посміхаються…

Про кривди, яких завдає його землякам ТОВ «Глобал-Інвест» та невідомі молодчики, що захищають інтереси нахрапистого товариства, розповів і учасник АТО Руслан Колесніков:

— Ми приїжджаємо на поля, не даємо, щоб чужа техніка зайшла на наші землі, а там стоять працівники поліції. Звертаємося до них. Ті у відповідь: «Ми нічого не знаємо…», «Не в курсі справи…», «Поясніть, роз’ясніть, напишіть…» Пояснюємо, роз’яснюємо, пишемо. На другий день — така сама ситуація. Знову звертаємося до працівників поліції: та сама відповідь! А через місяць почнуться жнива… Усі поля будуть горіти!

Міністерський радник на те повторював, мов заклинання: «Будемо розбиратися!». Потім запитав: «А чи нема якогось компромісного рішення, щоб цей рік закрити?»

«Немає, Олександре Івановичу!» — майже хором відповіли селяни, пояснивши, що директор «Глобал-Інвест» — громадянин Туреччини, що торік він втік на батьківщину і його не було «до вчорашнього дня». А головне, що ніхто із уповноважених від названої фірми, коли почалася колотнеча, так і не вийшов до людей, а на територію офісу і близько нікого не підпускають. Поставили воєнізовану охорону, і спробуй підійти!

Представник фермерського господарства «Оазис Півдня» Валерій Глянь детально розповів про те, чому і як власники земельних паїв розірвали відносини з ТОВ «Глобал-Інвест». Він привернув особливу увагу радника керівника МВС України до грубої фальшивки — рішення Керченського міського суду, засідання якого начебто відбулось аж у… 2012 році!

Олександр Расюк не втримався від репліки: «Шахрайство!»

Аби херсонська і чаплинська поліція, продовжив В. Глянь, відповідально поставилася до цього кричущого факту, винуватці вже сиділи б там, де їм належить, а у Надеждівці давно настали б мир і спокій.

Селян обурює той факт, що поліція, замість того аби покарати очевидне зло, «шиє справу» не призвідцям колотнечі між людьми, а голові ФГ «Оазис Півдня» Ансару Ракібову, котрому здали землю вихідці з «Глобал-Інвесту».

«Аби вручити чоловікові якусь повістку, — кажуть надеждівці, — прибули аж три поліцейські машини. Для чого?!»

— Ракібова пресують з тієї причини, що він начебто рік тому безкарно вкрав з ТОВ «Глобал-Інвест» сільськогосподарської техніки на мільйон гривень, — розповідають селяни. — Але ж люди бачили, як у супроводі правоохоронців ця техніка вивозилася. Знають, і до кого! А поліція перевертає все із ніг на голову.

На завершення прийому селяни Надеждівки звернулися до радника міністра:

— Допоможіть нам довести, що правда є — хоч якась, і що люди чогось варті. А то дійшло вже до того, що громадянин Туреччини каже: «Хто такі ці люди? Українці? Плювати — земля моя!» До речі, він свого часу був депортований з України за наркотики. Другий чоловік, оцей Мамур, який мутить воду, учинив аварію, убив людину. Всі знають, що він був або нетверезий, або «під наркотиками». Відсидів аж… два місяці. І то через рік аж посадили… Ви розумієте?»

...Нещодавно, перебуваючи з робочим візитом на Півдні України, у Херсон завітали міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та голова Національної поліції Сергій Князєв. Ні, не тому, що почули голос селян із глибинної Таврії. Місцевий «генералітет», до речі, просив тих «не псувати людям свята».

А свято полягало у врученні херсонським поліцейським сертифікатів на 75 нових квартир. Арсен Аваков зазначив, що державним коштом для територіальних підрозділів Головного управління Національної поліції у Херсонській області було придбано 18 кросоверів з екологічними двигунами «Mitsubishi Outlander PHEV».

Гарні слова промовляв міністр. Говорив про те, зокрема, що рівень довіри до поліцейських на Херсонщині значно зріс: «Сьогодні рівень довіри до поліції — 42%. Рік тому, коли ми були у вас, він був у рази меншим. Три роки тому він складав 5%. Однак, наприклад, у Норвегії рівень довіри до поліції 97%. Я хочу, щоб такий час настав і у нас».

…Ех, пане міністре! Шкода, що ви не заїхали у Надеждівку. Це, правда, так далеко, що й пан Мєріков Артур Іванович, начальник Головного управління Національної поліції в Херсонській області, ще тут не бував. А може, чого доброго, ви ще заїдете. Тут вам про таку «Норвегію» повідають, що й лід на Північному морі тріщати почне!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ